Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, 42% dintre români ar vota cu alianța PSD+PC+UNPR, 15% cu PNL, 10% cu PDL, 10% cu PMP, 7% cu UDMR, 4% PP-DD și 12% cu alții, potrivit cercetării sociologice efectuate în luna martie.

Potrivit unei simulări de distribuire a mandatelor, PSD+PC+UNPR ar obține 16 mandate, PNL—6, PDL și PMP câte 4, iar UDMR—2.

Pentru alegerile prezidențiale, sondajul oferă 3 variante iar în toate trei candidatul PSD, Victor Ponta ar obține cele mai multe voturi.

În prima variantă, Victor Ponta ar câștiga 48% din voturile românilor, urmat de Cătălin Predoiu—16%, Crin Antonescu și Corneliu Vadim Tudor—câte 12%, Dan Diaconescu—7%, Kelemen Hunor — 5%.

O altă variantă a sondajului în care nu mai candidează Cătălin Predoiu îl dă pe Victor Ponta pe locul 1 cu 48% din voturile românilor, urmat de Mihai Răzvan Ungureanu din partea PDL-PMP-FC cu 20% și Crin Antonescu—12%.

Varianta a treia îl dă câștigător de asemenea pe Ponta cu 47%, urmat de Ungureanu din partea PMP și FC de această dată și de Crin Antonescu cu 12%, iar Cătălin Predoiu ca și candidat din partea PDL ar obține 7%.

În cazul în care Victor Ponta ar intra în turul doi cu Klaus Iohannis ar obține 56%, dacă ar intra cu Răzvan Ungureanu ar obține 63%, cu Crin Antonescu în turul doi Ponta ar obține 72%, iar cu Predoiu—74%.

Sondajul mai arată că dacă în turul doi ar intra Mugur Isărescu cu Crin Antonescu scorul ar fi de 79% la 21%, iar la o finală de tur doi Tăriceanu versus Crin Antonescu scorul ar fi 72% la 28%.

Potrivit rezumatului făcut de CSCI, "Crin Antonescu nu intră în turul 2 al prezidențialelor , PDL și PMP ar obține același număr de mandate la alegerile europene, iar PSD ar putea lua jumătate din mandate. În ceea ce privește alegerile prezidențiale, Victor Ponta este favorit să intre în turul doi, alături fie de Cătălin Predoiu, fie de Mihai Răzvan Ungureanu".

Sondajul CSCI a fost realizat pe un eșantion de 1120 subiecți cu selecția probabilistică a persoanelor. Eroarea tolerată este de 3%, la un nivel de probabilitate de 0.95. Datele au fost culese la comanda Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, în perioada 20-24 martie 2014.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet