La întrebarea "Mai degrabă aveți încredere" în următoarele personalități, 64% dintre repondenți au răspuns afirmativ în cazul lui Klaus Iohannis, 56% — Mugur Isărescu, 50% — Dacian Cioloș, 42% — Laura Codruța Kovesi. Profilul general al lui Klaus Iohannis și Dacian Cioloș este unul pozitiv, în cazul președintelui principalul atribut asociat liber de respondenți este cinstit, iar în cazul premierului educația, competența, menționează sursa citată.

Barometrul de opinie mai arată că 67% dintre cei chestionați consideră că imigranții sau refugiații veniți dinspre Siria sau dinspre alte țări din Orient reprezintă un pericol pentru România, iar pentru 26% reprezintă un subiect extrem de important.

46% dintre subiecții cercetării susțin că România se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce 44% cred că direcția este bună. Apartenența la Uniunea Europeană este evaluată pozitiv de către majoritatea respondenților — 58%, iar 33% cred că efectele integrării României în UE sunt mai degrabă negative.

Lupta împotriva corupției (57%), locurile de muncă (56%), tăierile ilegale de păduri (54%) și serviciile de sănătate (52%) reprezintă subiectele cele mai importante pentru cetățeni.

"După instalarea Guvernului Cioloș: există o așteptare general pozitivă față de acesta de a îmbunătăți situația României (57%), totuși, majoritatea, 53%, cred că va sta doar un an în funcție, soluția tehnocraților este bine primită de 59%, prin comparație cu soluția unui guvern politic, mai mulți cred că este doar parțial independent (44%) sau că se află total sub influență politică (28%)", mai menționează Barometrul de opinie.

Astfel, 59% dintre cetățeni consideră că soluția cea mai potrivită după căderea Guvernului Ponta era un guvern format din tehnocrați din afara partidelor, iar 44% cred că Guvernul Cioloș este parțial independent de partide, în timp ce 14% cred că este total independent și 28% că este în totalitate sub influența partidelor.

54% dintre respondenți cred că, după formarea Guvernului Cioloș, PSD se află în opoziție, față de 25% care cred că PSD se află la putere, în timp ce 34% consideră că PNL se află în opoziție și 40% cred că PNL este la putere.

"Pentru că s-a discutat public despre auditul partidelor sau de evaluarea brandurilor marilor partide, am inclus în cercetare câteva întrebări despre profilul perceput al acestora. (...) Există câteva elemente de diferențiere în favoarea PNL în acest moment: este perceput mai mult ca partidul care poate moderniza România; este asociat mai mult cu promovarea unor oameni cinstiți. Ambele branduri, PSD și PNL, ar putea convinge mai mult în privința principalului lucru solicitat politicienilor cinstea, dar și cu privire la empatie și comunicarea directă cu alegătorii", mai relevă Barometrul de opinie.

Sondajul a fost realizat de Agenția de Rating Politic în perioada 2-6 decembrie 2015, pe un eșantion reprezentativ pentru populația României de 950 de persoane, cu interviuri telefonice și are o eroare de 3,2%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet