Sondajul Universității din Edinburgh, prezentat joi, a fost efectuat în ianaurie și februarie în Franța, Germania, Irlanda, Polonia, Spania și Suedia pe un eșantion de 8.002 persoane, dintre care majoritatea speră că vecinul lor va rămâne în UE după referendumul în această chestiune care va avea loc pe 23 iunie în Marea Britanie.

Potrivit studiului, majoritatea francezilor (53%) dorește organizarea un referendum privind locul țării lor în UE, după modelul britanic. Chiar dacă, în cazul unei consultări populare, votul în favoarea menținerii Franței printre Cei 28 ar ieși învingător cu 45% pentru, față de 33% împotrivă și 22% indeciși.

În schimb, "se pare că rezultatul ar înclina puternic în favoarea UE în Germania, Polonia, Spania și în Irlanda", indică ancheta.

De asemenea, francezii sunt cei mai puțin numeroși (40%) care consideră un lucru bun menținerea Marea Britanii în UE, 20% având chiar o părere proastă despre rolul britanicilor.

Spaniolii sunt cei mai fervenți partizani ai menținerii britanicilor printre Cei 28 (81% pentru), urmați de polonezi (80%), irlandezi (79%) și germani (73%). Sprijinul francez este mai redus (56%), 44% dorind excluderea din UE a fostului lor rival.

"În Franța și Germania, aproape o cincime dintre cei chestionați sunt de părere că apartenența Marii Britanii la UE este dăunătoare, proporția cea mai ridicată din toate țările", subliniază raportul.

Irlandezii, polonezii și suedezii au, în schimb, o percepție pozitivă despre vecinul lor britanic (68%, 66% și, respectiv, 65%).

În ce privește referendumul britanic, sondajele lasă se prevadă că rezultatul va fi strâns, mai scrie AFP.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet