Protestele în masă din centrul Kievului continuă de când regimul Ianukovici a refuzat să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană cu ocazia Summitului de la Vilnius de la sfârșitul lunii trecute, anunțând că va suspenda acest proces pe termen nedefinit și optând în schimb pentru consolidarea legăturilor cu Uniunea Vamală condusă de Federația Rusă.

Mișcările de protest, inițial proeuropene, au devenit mai radicale după ce poliția antirevoltă a degajat în mod violent Piața Independenței din capitala ucraineană la 30 noiembrie. În prezent, retragerea actualului executiv și organizarea de alegeri legislative anticipate se numără printre principalele solicitări ale opoziției.

Potrivit sondajului, realizat în comun de institutele ucrainene Rating și Soțis, un total de 50,9% dintre respondenți au afirmat că le-ar plăcea ca guvernul, condus de premierul Mikola Azarov, să plece. În jur de 38% au spus că nu sprijină acest scenariu, iar 11% s-au declarat indeciși. Ideea de alegeri prezidențiale anticipate a fost susținută de 46 la sută dintre respondenți și respinsă de 42%, cu 12% încă indeciși.

Ancheta de opinie a fost efectuată în perioada 7-17 decembrie pe un eșantion reprezentativ de 3.200 de ucraineni din toate regiunile țării, având o marjă de eroare de plus minus 1,8%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și