Doamna Ioana mânuieşte pensula cu iscusinţă. Pasiunea pentru pictură a apărut pe neaşteptate, în urmă cu mai bine de 14 ani. Ce-i drept, încă din copilărie avea talent la desen.

Doamna Ioana: E extraordinar de frumos sa pictezi. La inceput, nu am facut icoane, am facut prapori. Praporii se fac pe panza.

Îşi aminteşte cu drag de primele icoane, dar şi de greutăţile pe care le-a întâmpinat. Pe vremuri era destul de complicat. Nu se găseau culori de calitate la tot pasul.

Doamna Ioana: Extraordinar de greu se lucra in ulei ca nu se usuca, trebuie sa stau cateva zile pana se usca un fond.

Nu are studii de specialitate. Însă acest lucru nu a împiedicat-o să-şi împlinească visul. Primele tehnici le-a învăţat de la o localnică. Apoi s-a documentat pe internet. Uşor-uşor, a prins gustul picturii şi n-a mai lăsat pensula din mână.

Doamna Ioana: Implica foarte multa migala, rabdare, asa e la icoana pe sticla. Trebuie sa ai un simt artistic foarte dezvoltat. La pictura pe sticla se fac prima data luminile, se fac umbrele si apoi se fac fondurile. Acum, eu lucrez si in degradeuri. M-am specializat foarte mult.

Doamna Ioana ştie şi cum să aplice foiţă de aur: Cu foiţa de aur e foarte greu de lucrat. E scumpă oricum, nu e chiar ieftină. E mult mai uşor să pictezi pe lemn. Aici se dă fondul, se pune schiţa şi după aceea pui culorile cum vrei, nu e niciun fel de restricţie.

Povesteşte că soţul a încurajat-o foarte mult. Acum, casa parohială arată ca un muzeu sacru, iar mulţi turişti îi trec pragul.

Doamna Ioana: Cine iubeste arta, normal, cauta foarte mult. Strainii, si romanii cauta foarte mult.

Doamna Ioana mai are o pasiune: pe lângă icoane, pictează şi obiecte de mobilier.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și