Sunt cel puţin 191 de morţi şi peste 6.000 de persoane contaminate. Numărul celor infectaţi a crescut, într-o singură zi, cu peste 1.500 de cazuri.

După Italia, pandemia de coronavirus ia amploare, mai nou, în Spania.

Pedro Sanchez, premierul Spaniei: „Astăzi vom decreta starea de urgență în toată țara pentru următoarele 15 zile. Va fi o perioadă grea și nu am luat această decizie cu ușurință, dar nu putem ignora faptul că săptămâna viitoare e foarte posibil să depășim numărul de 10.000 de persoane infectate.”

Noile restricții pentru populație intră în vigoare de luni. Astfel, circulația liberă va fi restricționată, cu excepția deplasării la locul de muncă sau pentru a cumpăra mâncare sau medicamente, pentru a merge la spital sau pentru a acorda îngrijiri persoanelor în vârstă. De asemenea, se limitează prezența în centrele comerciale, iar parcurile publice au fost deja închise. Toate activitățile din toate unitățile de învățâmânt au fost și ele suspendate.

Oamenii și-au făcut provizii pentru perioada ce va urma, așa că multe supermarketuri au rămas goale.

Bărbat: „Am fost să fac niște cumpărături.”

Reporter: „Cum vi s-a părut orașul?”

Bărbat: „Mi se rupe inima, nu am cuvinte. Tristețe, dezolare.”

Cea mai gravă situație provocată de coronavirus este la Madrid, unde s-au înregistrat mai mult de jumătate dintre cazurile de îmbolnăviri din țară.

Proprietarul unui chioșc: „După cum vedeți, nu e nimeni. Sunt propriul meu angajat și am de plătit taxe. Nu ne-au oferit nicio garanție. Sper că situația nu durează mai mult de două săptămân, pentru că trebuie să muncim. Dacă nu muncim, cum o să supraviețuim?”

Toate activitățile de hotelerie, cafenele și restaurante vor fi închise publicului.

Hotelier: „Pe termen scurt au fost anulate toate rezervările, pe termen mediu au fost anulate aproximativ 80% dintre ele, pe termen lung au rămas o parte dintre rezervări.”

Pentru aceste măsuri stricte, autoritățile spaniole ar putea recurge și la mobilizarea forțelor armate și, în caz de nevoie, starea de urgență ar putea fi extinsă până la o lună.

Proprietarul unui restaurant: „Nu vreau să dau afară pe nimeni. Nu vreau să-mi concediez angajații care lucrează pentru mine de mult timp și să-i trimit în stradă. Putem rezista o lună, dar dacă povestea asta durează două luni, companiile mici nu vor rezista. Vor fi două luni în care nu vom câștiga nimic, e cel mai grav. Nu vom rezista mult.”

Soţia premierului spaniol Pedro Sanchez, testată pozitiv

Soţia şefului guvernului spaniol, Pedro Sanchez, a fost infectată cu noul coronavirus, au informat sâmbătă serviciile lui Pedro Sanchez, care tocmai anunţase plasarea în izolare aproape totală a ţării pentru a pune capăt epidemiei, relatează AFP şi Xinhua.

“Begona Gomez şi preşedintele guvernului sunt bine, se află amândoi la Moncloa”, reşedinţa şefului guvernului, ”şi respectă măsurile de prevenţie stabilite de autorităţile sanitare”, a anunţat guvernul într-un comunicat.

Informaţia a devenit publică la câteva ore după ce Sanchez a aprobat impunerea stării de alarmă în întreaga ţară pentru următoarele 15 zile, magazinele neesenţiale, barurile, restaurantele, cinematografele, şcolile şi universităţile fiind închise.

Armata spaniolă a fost mobilizată pentru a ajuta la răspunsul la coronavirus şi a asigura provizii esenţiale, în timp ce trenurile intercity şi autobuzele şi-au redus circulaţia la 50%, în contextul în care numărul cazurilor confirmate din Spania a crescut la 6.300.

Alţi politicieni spanioli testaţi pozitiv la noul coronavirus sunt ministrul pentru egalitate, Irene Montero, partenera vicepremierului spaniol Pablo Iglesias, şi Carolina Darias, ministrul politicilor teritoriale şi funcţiunii publice, transmite Agerpres.

Santiago Abascal, lider al partidului de extremă dreaptă Vox, şi Ortega Smith, secretar general al Vox, au fost şi ei testaţi pozitiv la noul coronavirus.

Ce se întâmplă cu românii din Spania

Românii care muncesc în Madrid au înțeles că singura soluție de a se feri de infecția cu coronavirus este să stea în case.

Citește mai mult pe stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și