Știri Sighet247.ro: Spațio-temporalitatea gândirii umane

După cum omul, cea mai rafinată îmbinare dintre substanță și spirit, mai exact dintre materie (trup) și nematerie (psihic), nu poate exista în afara spațiului și timpului, tot așa nici gândirea sau rațiunea sa, produsul de vârf prin care el își condimentează conștiența finitudinii cu debordantul joc al imaginației despre nemurire, nu poate fi aspațială și atemporală. Da, căci fiind adevărat că el, creierul uman (potrivit autorizatei opinii a antropologului Henry F. Osborn, „lucrul cel mai minunat și cel mai misterios din tot universul cunoscut”), a fost conceput de Atoatefăcător ca organ al gîndirii cu o întrebuințare la nesfârșit, tot mai mulți oameni de știință sunt de părere că, în decursul unei vieți cu durata medie, omul utilizează doar a suta parte dintr-o sutime din capacitatea lui totală! Iar asta înseamnă de o sută de mii de ori mai puțin decât cele 10 procente despre care încă se mai bate apa-n piuă sau că, prin cel mai simplist calcul matematic (cu siguranță că socoteala se complică foarte mult în stadiile superioare de utilizare), omul ar avea nevoie de zeci de milioane de ani pentru folosirea creierului la capacitatea maximă...

Spațio-temporalitatea gândirii umane Dar cum creierul funcționează în timp real și într-un spațiu tridimensional, iar de la păcatul adam-evic el cam trândăvește sub implacabila apăsare a timpului rău și bolnav în care, până la Judecata finală, suntem condamnați să ne târâm existențele, la rândul ei gândirea, oricât ar fi de abstractă, dobândește consistență și credibilitate doar în sistemul referențial spațiu-timp.

Nota 1: Existența energiei spirituale, imaterialitatea proceselor psihice, misterul de nepătruns al fenomenelor paranormale (hipnoza, telepatia, telechinezia etc.), precum și forța fără egal a credinței, iubirii sau voinței, i-au determinat pe părinții spirituali ai omenirii (anticii egipteni, greci, indieni și chinezi, respectiv pe strămoșii noștri traco-geți) să separe sufletul de trup și pe primul să-l considere nemuritor, măcar în ceea ce privește independența sa de implacabila scurgere a timpului, pentru că până și imaginația noastră devine sfielnică și neputincioasă dincolo de hotarele ființării, adică în afara spațiului necuprins.

Și iată marele paradox al binomului spațiu-timp: concepte de bază ale gîndirii filosofice (și nu numai) din totdeauna și mereu prezente în limbajul de zi cu zi prin termeni ca „loc”, „distanță”, „direcție”, „viteză”, „accelerație”, „vreme” și prin diverse unități delimitative (trecut, prezent, viitor, secundă, minut, oră, zi, săptămână, lună, an, veac, mileniu, metru, kilometru, milă, an lumină etc.), până în clipa de față încă niciun cugetător nu a izbutit să le definească într-un mod satisfăcător pe cele două repere fundamentale ale existenței, adică să stabilească dacă au un stat obiectiv, ori unul pur subiectiv (există doar în mintea celui care le intuiește și astfel percepe realitatea).

Bunăoară, iată definițiile extrem de generale, și prin aceasta mai mult decât discutabile, pe care Călina Mare, profesoară de marxism la Universitatea din Cluj-Napoca, le dă în tratatul colectiv Materialism dialectic (Editura Politică, București, 1973):

a) „Astăzi se impune tot mai limpede că spațiul este o formă fundamentală a existenței, care caracterizează întinderea obiectelor, precum și relația reciprocă de coexistență dintre elementele componente ale unui sistem material, întinderea evidențiind aspectele de continuitate, iar relația reciprocă dintre elemente aspectele de discontinuitate”.

b) „Timpul este definit, în general, prin notele de durată a proceselor și de succesiune a evenimentelor, nota de durată evidențiind aspectele de continuitate, iar cea de succesiune aspectele de discontinuitate”. Cu următoarea completare la aproximativa definiție a timpului: „Dintre aceste două note, esențială este continuitatea duratei, înțelegând prin aceasta inexistența vreunui proces în afara timpului”.

BAIA MARE - O mamă și copilul ei în vârstă de cinci ani au dispărut fără urmă
FESTIVALUL „ANONIMUS” - Concerte rock în municipiul Sighet
Aerodromul din comuna Oncești, inclus în Strategia pentru situații de urgență
Vechile meșteșuguri din Maramureș, păstrate până în zilele noastre
COD GALBEN de VREMEA REA – Averse de ploaie, descărcări electrice și grindină în mai multe zone din Maramureş
HANDBAL JUNIORI – Băimărenii s-au calificat la turneul final
Incendii în Sighetu Marmaţiei, Budeşti, Borșa, Baia Mare, Târgu Lăpuș și Fărcaşa
GRUP INFRACŢIONAL SPECIALIZAT în FURTURI DIN AUTOTURISME, destructurat de către polițiștii maramureșeni
Prin Dragnea noi am înțeles că sărăcia-i un eres!
Microbuz Mercedes în valoare de 31.000 euro, furat din Italia, descoperit în PTF Sighetu Marmației
BÂRSANA – Investiții majore și ambiții pentru a deveni comună turistică
Comuna Botiza a rămas fără curent electric din cauza unei berze
Dilemă: Ce este Sighetul, sat sau oraş?
RISCĂ DOI DE ÎNCHISOARE - Tânărul care și-a făcut nevoile pe mașina poliției, identificat
REGLARE DE CONTURI LA BORŞA - Focuri de armă trase în noapte spre casa unui borșean
Dosare penale pentru infracţiuni rutiere
Acţiuni pentru prevenirea braconajului cinegetic pe întreaga vale a râului Vișeu
Odă României
METEO – Află cum va fi vremea în Maramureș sâmbătă, 21 aprilie 2018
OCNA ȘUGATAG - Amenzi de peste 7.000 de lei aplicate de către polițiștii rutieri
BORȘA - Bani de la Guvernul României pentru mai multe investiţii
DUMINICA MIRONOSIȚELOR – Martorii Răstignirii și Învierii Domnului
RUGBY – Echipele probabile ale confruntării dintre CSM Ştiinţa Baia Mare şi CSM Bucureşti
ORDIN DE MINISTRU – Fostul șef de la Anticorupție, Liviu Grozavu, numit interimar la conducerea IPJ Maramureș
SIGHET - Prima zi a „Maramureș Auto Moto Show”, un succes
Strâmtura - Aniversarea a 692 de ani de la atestarea documentară
CJ Maramureș ar putea prelua Spitalul de Recuperare Borşa
METEO – Află cum va fi vremea în Maramureș vineri, 20 aprilie 2018
CAZ INCREDIBIL ÎN SIGHET - Un tânăr a sunat la 112 să anunțe că arde o casă, iar pompierii au cerut amendarea tânărului, deși casa era în flăcări
Autoturismul unui lucrător vamal din Sighet a fost incendiat
Peste 1.400 de controale efectuate de D.S.P. Maramureș în primele trei luni ale anului
VOLEI MASCULIN – Știința Explorări a învins pentru a patra oară în acest sezon formația CSU UV Timișoara
Tânără din Bistra, prinsă cu contrabanda cu țigări pe strada Iuliu Maniu din Sighet. Aceasta a devenit agresivă cu polițiștii
BORȘA - Mamă și fiică în cărucior, accidentate de un autoturism care a derapat și a ajuns în afara părții carosabile. Șoferul nu avea permis
Băimărean condamnat la doi ani închisoare pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, încarcerat de poliţişti