Conform unor surse din interiorul Spitalului, întreaga arhivă a fost mutată în mare grabă la începutul acestui an din clădirea în care se află Compartimentul de Primiri Urgențe într-un beci INUNDAT din clădirea policlinicii. Aceleași surse susțin, sub protecția anonimatului, că mutarea într-un beci inundat s-ar fi făcut intenționat, cu scopul de a o distruge și de a acoperi anumite urme a unor matrapazlâcuri petrecute în unitatea spitalicească: posibile achiziții publice dubioase, diverse contracte pe criterii de culoare politică, angajări mai mult sau mai puțin dubioase etc.

Coincidența coincidențelor face că la începutul acestei săptămâni a dispărut ca prin minune întreaga arhivă electronică a Spitalului: achiziții, angajări, salarii, fișe medicale etc. Cu alte cuvinte, tot ce înseamnă informație în format electronic, stocată pe serverul Spitalului, s-a evaporat ca prin minune, taman la final de mandat al managerului Alexandru Oros.

Surse din Spital au declarat pentru Sighet 247 că varianta oficială prezentată de către conducerea Spitalului este că rețeaua informatică a instituției a fost supusă unui atac informatic, serverul fiind infectat cu un virus, ceea ce a dus la compromiterea definitivă a tuturor informațiilor existente.

Pe lângă informațiile despre achiziții, angajări etc. din server a dispărut și programul de salarii, prin care se ține pontajul personalului. Din acest motiv, Spitalul municipal Sighet se află în imposibilitatea de a achita la timp salariile personalului angajat, din cauză că pur și simplu în acest moment nu se cunosc remunerațiile cuvenite fiecărui angajat. Cel mai probabil, salariile întregului personalul va fi virat cu întârziere din motive tehnice, după ce se va fi finalizat reconstituirea pontajelor, instalarea și configurarea unui nou program de salarii etc.

Gurile rele susțin că atacul informatic ar fi fost comandat și plătit de către persoane interesate ca toate informațiile delicate să dispară din sistemul informatic al Spitalului, pentru a se șterge urmele unor activități mai mult sau mai puțin legale, derulate în instituție în ultimii ani. Atacul ar fi fost pus în aplicare de hackeri din India, care s-ar fi ales cu cel puțin 10.000 de euro din această afacere.

Conform unor surse din Justiție, în acest caz ar fi intrat deja pe fir DIICOT, care anchetează cazul, existând suspiciuni rezonabile cum că atacul ar fi fost comandat din țară.

În acest moment, fie asistăm la o serie de coincidențe puțin probabil a se petrece (distrugerea parțială a arhivei fizice din „neglijență”, urmată la scurt timp de distrugerea arhivei electronice), fie la un caz de încercare de acoperire a unor posibile matrapazlâcuri petrecute în instituția medicală în ultimii ani.

Dacă autoritățile statului vor demonstra și confirma cea de-a doua variantă, atunci lucrurile sunt foarte grave și se va lăsa cu mulți ani de pușcărie pentru câțiva odioși de-ai locului.

FACSIMIL 1 - Adresă Arhivele Naționale prin care se arată că Spitalul municipal Sighet a fost amendat:

Sighet247

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și