Din când în când, pentru spiritul umanitӑţii, vine câte o încleştare sportivӑ de mare intensitate, urmatӑ de declaraţia plinӑ de fair-play a învinsului. Un exemplu recent este Jurgen Klopp, antrenorul echipei de fotbal F.C. Liverpool, învinsӑ cu 3-0 de F.C. Barcelona. Acesta, recunoaşte superioritatea adversarului şi, mai mult, nu gӑseşte scuze pentru înfrângerea suferitӑ. Chiar îşi laudӑ jucӑtorii pentru spectacolul sportiv oferit privitorilor din tribune sau din faţa televizoarelor.

Sportivitatea este – zice dexonline.ro – „Însușirea de a fi sportiv; disciplină, conduită, atitudine cinstită, leală, plină de respect a unui sportiv față de partenerii și de adversarii săi”.

Jurgen Klopp şi-a lӑudat echipa (dupӑ o înfrângere cu 3-0!): „Am jucat bine. Băieții au făcut un joc bun, mai ales că am jucat cu Barcelona”, a recunoscut justeţea rezultatului: „Este un rezultat dur și asta e”, l-a admirat pe Messi: „În acest moment, Messi este de neoprit. [...]. Leo este un jucător de clasă mondială și nu m-a surprins”.

Şi a mai fӑcut ceva antrenorul german. A arӑtat cӑ-i dezamӑgit de rezultat, dar nu-i descurajat: „la pauză le-am spus jucătorilor că trebuie să ne lăsăm inima pe teren. Nu știu dacă puteam juca mai bine". (sursa citatelor: www.digisport.ro)

„A fi dezamӑgit este un lucru, a fi descurajat este altul”, spunea Tennessee Williams. Poate cӑ F.C. Liverpool nu şi-a lӑsat inima pe terenul Barçei. Sunt însӑ convins cӑ deja, prin Liverpool, scrie, pe toate autobuzele, nu pe tramvaie (www.infotour.ro nu pomeneşte nimic de tramvaie, deci nu au), pânӑ la sfârşitul meciului retur, „Dorinţӑ”!
Jucӑtorii din Liverpool nu şi-au lӑsat inimile pe teren la Barcelona, dar, Jurgen Klopp poate fi sigur cӑ prin declaraţiile sale şi atitudinea sa faţӑ de sport în general, faţӑ de echipa pe care o antreneazӑ şi faţӑ de adversari, le-a cucerit pe ale noastre.

Citește și