"Este natura noastră să fim activi, nu sedentari. Modernismul a eliminat nevoia de a fi activ, dar nu a putut schimba nevoile pe care corpul nostru le are. Prin sport pot fi reduse și prevenite decesele din infarct miocardic, accident vascular cerebral și din unele tipuri de cancer (...) Soluția pentru prevenirea bolilor este sportul, mâncarea gătită acasă și sucurile preparate acasă, în locul mâncării de tip fast food și a sucurilor", a arătat Mehmet Gunay.

Acesta a prezentat un studiu cu o perspectivă "sumbră", care subliniază faptul că dată fiind alimentația, peste 1 milion de americani vor suferi un atac de cord, dintre care 30% nu vor supraviețui, iar 500.000 vor suferi un accident vascular cerebral.

Dr. Mehmet Gunay a spus că sportul ajută în prevenirea unor tipuri de cancer, dar și în prevenirea altor boli cum sunt cele ale circulației sângelui, diabetul, depresiile etc.

Potrivit profesorului Gunay, între beneficiile sportului se regăsesc reducerea problemelor de sănătate, inducerea unei stări de bine, a unui somn de calitate, controlul greutății și stimularea secreției de endorfine. Dr. Gunay crede că pentru a avea națiuni sănătoase este necesară o schimbare de mentalitate, în sensul adoptării unei alimentații sănătoase și deschiderea disponibilității de a face sport.

Disciplina Științele Motricității a Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, în parteneriat cu Asociația Română de Nutriție și Dietetică, organizează, vineri și sâmbătă, la Târgu Mureș, a treia ediție a Conferinței cu Participare Internațională "Cercetări transdisciplinare în fiziokinetoterapie, activități fizice și nutriție sportivă", la care participă peste 80 de cadre didactice universitare și cercetători de prestigiu ai domeniilor vizate din 11 țări.

"La această ediție participă, printre alții, un grup numeros de cadre didactice și cercetători de la Gazi University din Ankara, Turcia, devenind astfel un autentic partener al manifestării noastre. Comitetul științific al conferinței este format din 84 de cadre didactice universitare și cercetători de prestigiu ai domeniilor vizate, din nu mai puțin de zece țări, pe lângă cei din România, astfel: Africa de Sud, Bulgaria, Croația, Italia, Republica Moldova, Serbia, Statele Unite ale Americii, Taiwan, Turcia și Ucraina`, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Neagu, șeful Disciplinei Științele Motricității de la UMF Târgu Mureș.

Între participanții înscriși la conferință, cadre didactice universitare, cercetători și studenți, participă profesioniști și specialiști din fiziokinetoterapie, educație fizică și sport și nutriție sportivă.

Manifestarea face parte din conferința comună în domeniul nutriției, dieteticii și sportului, organizată de Asociația Română de Nutriție și Dietetică (ARoND) în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, care se derulează începând de miercuri până sâmbătă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și