”Recrutarea îi priveşte pe rezerviştii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani”, iar ofiţeri şi militari din cadrul rezervei operaţionale urmează să se prezinte la unitatea de care aparţin în cazul în care este nevoie, anunţă Forţele terestre ucrainene, pe Facebook. ”Recrutarea începe azi (miercuri). Durata maximă a serviciului este de un an”, potrivit aceleiaţi surse.

Refuzul poate fi sancționat

Ucraina are peste 200.000 de rezervişti şi peste 250.000 de membri ai forţelor armate regulate.

Refuzul prezentării la această mobilizare fără un motiv plauzibil poate fi ”sancţionat administrativ şi penal”, precizează forţele armate ucrainene. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus, însă, marţi, într-un discurs televizat, o ”mobilizare generală”.

Kievul şi-a înemnat tot miercuri cetăţenii să părăsească Rusia cât mai rapid, într-un context de ”intensificare a agresiunilor Rusiei împotriva Ucrainei”, a anunţat într-un comunicat Ministerul ucrainean de Externe.

Rada Supremă, parlamentul ucrainean, a votat, în primă lectură, proiectul de lege prin care civilii vor avea dreptul la autoapărare şi să poarte arme de foc.

„Adoptarea acestei legi este pe deplin în interesul statului și al societății”, au spus autorii proiectului de lege, adăugând că legea este necesară din cauza „amenințărilor și pericolelor existente pentru cetățenii Ucrainei”.

Una dintre cele mai grave crize de securitate din Europa din ultimele decenii s-a declanşat, după ce președintele rus Vladimir Putin a recunoscut două zone din estul Ucrainei ca fiind independente și a ordonat dislocarea de trupe în estul Ucrainei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet