Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marţi un plan de reducere coordonată a consumului lor de gaz, pentru a diminua dependenţa faţă de Moscova, după o nouă scădere drastică a livrările ruseşti, a anunţat preşedinţia cehă a Consiliului UE, "Nu a fost o misiune imposibilă! Miniştrii (energiei din cele 27 de state membre, reuniţi la Bruxelles - n.r.) au ajuns la un acord politic privind reducerea cererii de gaz în pregătirea pentru iarna viitoare", a anunţat preşedinţia cehă pe contul său de Twitter.

Comisia Europeană a propus săptămâna trecută ca cele 27 de state membre UE să-şi reducă fiecare consumul de gaz cu 15% din august până în martie. Ţinta ar fi voluntară, dar Comisia ar putea să o facă obligatorie în caz de urgenţă a furnizării de gaze, adică dacă Rusia taielivrările. Bruxelles-ul a îndemnat ţările să reducă acum consumul de gaze, pentru a ajuta la umplerea stocurilor înainte de iarnă şi a avertizat că este probabilă o întrerupere completă a livrărilor gazelor rusesc.

Dar planul UE a fost criticat de mai multe guverne: unele au fost categoric împotriva reducerilor obligatorii, iar altele nu sunt de acord să lase Bruxelles-ul să le controleze consumul de energie.

Planul UE de reducere a consumului de gaze, revizuit. Mai multe țări primesc scutiri

Diplomaţii din ţările UE au discutat luni o propunere revizuită, înainte ca miniştrii lor de energie să ajungă marți la un acord. Propunerea, consultată de Reuters, ar menţine ţinta voluntară pentru toate ţările de a reduce consumul de gaze, dar va oferi o serie de scutiri de la ţinta obligatorie - ceea ce înseamnă că ţările s-ar confrunta cu diferite obiective obligatorii.

”Toată lumea trebuie să contribuie în măsura în care este posibil”, a spus un înalt diplomat al UE, adăugând că cea mai recentă propunere ar trebui să acopere deficitul unei cereri de gaze de 45 de miliarde de metri cubi, care, potrivit operatorilor de reţele de gaze din Europa, ar urma să fie provocat de o întrerupere a livrărilor Rusiei în această iarnă. Înainte de a invada Ucraina, Rusia furniza 40% din gazele necesare UE, sau aproximativ 155 de miliarde de metri cubi pe an.

Unii diplomați au spus că miniștrii înclină să aprobe planul, după ce mai multe ţări au obţinut scutiri. Dar alții au avertizat că regulile slăbite riscă ca țările să nu economisească suficient gaz pentru iarnă. În timp ce unele guverne, inclusiv Germania, cel mai mare utilizator de gaze din Europa, au crescut măsurile de economisire a energiei, țările UE și-au redus până acum consumul combinat de gaze cu doar 5%, în ciuda lunilor de creştere a preţurilor şi a ofertei reduse din Rusia.

Cea mai recentă propunere ar scuti de la obligativitatea reducerii consumului de gaze ţările care nu sunt legate la reţelele de gaze ale UE, cum ar fi cele insulare Irlanda şi Malta. Statele cu volume mari de gaze stocate s-ar putea confrunta cu ţinte mai mici, la fel ca şi statele care exportă gaze către alte ţări, inclusiv Spania, care nu se bazează pe Rusia pentru gaze şi care a criticat propunerea UE.

Sectoarele critice, cum ar fi cele producătoare de produse chimice şi oţelul, ar putea fi, de asemenea, exceptate. Propunerea iniţială a fost respinsă de ţări ca Franţa, Italia, Ţările de Jos şi Polonia. Ministrul polonez al Climei, Anna Moskwa, a spus că ideea ca Bruxelles-ul să impună ţărilor limite pentru gaze ”este total împotriva ideii de securitate energetică şi democraţie”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet