Este concluzia la care a ajuns Consiliul pentru Combaterea Discriminării, la cererea unui voluntar al Poliției Capitalei, care a vrut să se angajeze în sistem.

Respectivul a câștigat concursul, însă nu a fost încadrat, din pricina semnelor de pe brațe. Recomandarea ar putea duce, pe viitor, la schimbarea regulilor din poliție.

Bodan Bundă este specialist IT, iar de 9 ani este voluntar al Poliției Capitalei. În tot acest timp a ajutat la prinderea infractorilor, însă când a încercat să se angajeze, a fost respins, deși a dat un concurs pe un post la Comunicații și Informatică și a obținut primul loc.

I s-a spus că restricția este dată de legea privind statutul polițiștilor. Statut care nu le interzice, însă, agenților și ofițerilor deja încadrați să își facă tatuaje și să le expună. Unii dintre ei chiar au nevoie de ele pentru a se infiltra printre interlopi.

Bogdan Bundă, voluntar al poliției: ”Aceste tatuaje nu mai reprezintă ceea ce reprezenta în anii 80, ci pur și simplu e un mijloc de exprimare a personalității omului în sine. Lucru care ar ajuta foarte mult la această filtrare. Una e să vezi ca la mine, steagul României și stindardul de luptă al dacilor și una e să vezi un craniu, sânge, tatuaje pornografice, extremism religios, indecențe.”

Bărbatul s-a plâns la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și a dat în judecată Poliția Capitalei. CNCD confirmă că a fost discriminat. La fel ca el sunt și candidații care au vrut să se înscrie la școlile de poliție, dar au fost respinși.

”Orice angajator poate stabili condiţii de angajare, dar nu în mod arbitrar. Aceste condiţii trebuie să fie cerinţe profesionale reale, în caz contrar reprezintă criterii de discriminare. Nu se poate reține ca fiind justificat obiectiv criteriul, conform căruia candidații “să nu aibă tatuaje neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară” - Consiliul Național pentru Combaterea Dicriminării.

Sindicatele din Poliție susțin că legea ar trebui modificată.

Adrian Dorobanțu, vicepreședinte Sindicat ProLex: ”Să sperăm că o să dispară această interdicție. Eventual să apară ceva mai simplu. Bun! Nu am voie tatuaje pe față, pe gât, mesaje de ură, dar nu mă împiedică nimic să am un tatuaj pe mână, poate chiar tricolorul și să fiu polițist. ”

IGSU, o altă structură a MAI, s-a confruntat acum câțiva ani cu un caz absolut identic și - după o decizie similară a CNCD - și-a modificat regulamentul intern, astfel încât să poată intra în corpul polițiștilor fără absoluit nicio restricție și persoanele care au tatuaje la vedere.

Din pricina acestor restricții, unii au ales să își scoată tatuajele ca să intre în Poliție, însă cei mai mulți au rămas cu semne pe viață

Într-un răspuns pentru Știrile PRO TV, Ministerul de Interne afirmă că va ține cont de toate deciziile Consiliul pentru Combaterea Discriminării și că există în lucru un proiect de modificare a statutului polițiștilor care va fi adaptat la noile realități sociale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet