“Revin întotdeauna cu plăcere în Baia Mare și aș fi foarte fericit dacă autoritățile și mai mulți oameni s-ar aduna și ar ajuta cu bani această echipă, pentru că ar fi păcat ca Explorări să dispară din motive financiare. Cred că este foarte frustrant pentru antrenorii de la Explorări să vadă că nu pot culege roadele muncii lor. Ei nu pot să aducă jucătorii pe care-i doresc, iar cei pe care îi formează sau îi ajută să progreseze pleacă ulterior la echipe cu bani mai mulți.

Dacă aș mai fi fost antrenor la Friedrichshafen, acum l-aș fi luat și eu pe Vasile Talpă”, a declarat Stelian Moculescu, pentru “Glasul Maramureșului”.

“De fiecare dată când ne întâlnim cu dânsul vine cu ceva nou, tot timpul ne surprinde cu ceva. Este un om deosebit, iar ca antrenor rezultatele dânsului vorbesc de la sine”, a declarat Dragoș Răileanu, căpitanul echipei Știința Explorări.

“Orice antrenor are ceva de învățat de la Stelian Moculescu. Este un om foarte modest și mă bucură că, din când în când vine în Baia Mare și ne împărtășește câte ceva din experiența lui”, a completat Marius Botea, antrenor principal la Știința Explorări.

# A rămas în Germania în timpul Olimpiadei de la Munchen

Ca voleibalist, Stelian Moculescu a jucat în țară la Rapid și a rămas în Germania în 1972, în timpul Olimpiadei de la Munchen, la care tricolorii s-au clasat pe locul 5. După ce a dobândit cetățenia țării de adopție a jucat pentru Germania, devenind căpitanul echipei. După ce a abandonat activitatea competițională a devenit un antrenor de mare succes. Moculescu spune că faptul că a trăit 22 de ani în România l-a ajutat foarte mult în cariera de antrenor.

“Eu acum sunt pe jumătate român și pe jumătate neamț. Cred că am reușit să iau de la cele două popoare ceea ce au mai bun și le-am combinat. Felul meu deschis de a mă purta cu jucătorii, mai cu o glumă, mai cu o poveste, cred că i-a cucerit pe nemți. De la ei am luat precizia, punctualitatea și perseverența. Am avut o carieră extraordinară. Probabil că am avut și noroc, dar știu că am și muncit foarte mult.

Diferențele economice dintre Germania și România sunt mari. Nemții au și ei problemele lor și se comportă corect cu românii. Ceea ce am observat însă, la televizor, este faptul că sunt îngrijorați de modificarea legilor justiției din România”, a mai spus Stelian Moculescu.

Stelian Moculescu (68 de ani) a antrenat naționalele Germaniei, cu care a participat la Olimpiada 2008 de la Beijing (China), României și Austriei. Timp de 19 ani (1997- 2016), a pregătit echipa de club VfB Friedrichshafen cu care a câștigat de 18 ori titlul de campion, de 19 ori Cupa Germaniei și Liga Campionilor (2006-2007). S-a retras din antrenorat anul trecut, după ce a câștigat titlul în Germania cu Berlin Recycling după o finală câștigată tocmai în fața echipei cu care a făcut istorie, VfB Friedrichshafen.

Citește și