Înalta Curte de Casație și Justiție a judecat vineri cererea procurorilor DNA de arestare preventivă în cazul Alina Bica, Adriean Videanu, Alin și Dorin Cocoș, precum și Ionuț Mihăilescu, în cel de-al doilea dosar al fostului șef DIICOT disjuns din cel privind retrocedările ANRP.

Potrivit documentului, unul dintre martori a arătat că Alina Bica venea foarte des în cadrul instituției și insista pentru întrunirea Comisiei centrale, deși nu putea fi convocată.

"În cadrul instituției circulau mai multe zvonuri, în sensul că lista cu dosarele care urma să intre în următoarea ședință a C.C.S.D. conținea câteva dosare sensibile, având în spate nume din sfera politicii. În decembrie 2011, în biroul de la ANRP s-a aflat inculpata Bica Alina, care era foarte nervoasă și speriată, încercând să convingă pe cei din ANRP să convoace mai repede comisia. În cadrul acestei discuții Alina Bica a făcut mai multe reproșuri, având următoarea remarcă: `cum pot eu să mă duc la Elena și să-i spun că am pus o dezaxată la ANRP?`, susținând totodată că datorită acestui fapt, de neconvocare a comisiei, va suferi ea personal repercusiuni, respectiv că `îi vor rupe capul alții`", se arată în document.

Cu prilejul unei întâlniri, se precizează în referat, între Alina Bica și Ionuț Mihăilescu, pe de o parte, și un conducător al ANRP, fostul șef DIICOT ar fi susținut că vor avea de suferit grav din partea altor persoane, în acest context menționând pe un anume DORIN, precizând totodată: „Voi chiar nu înțelegeți că-mi rup capul ăștia dacă nu e convocată comisia?”.

"În același context, atât Bica, cât și Mihăilescu și-au reluat presiunile, iar Mihăilescu a precizat că „dacă ei și-o vor lua, ne-o dau și nouă în forward”, motivând că sunt prea mici pentru a se pune cu alții. „voi nu înțelegeți că mă distrugeți, îmi rup capu, nu vă dați seama?”, se mai spune în document.

Conform susținerilor din dosar, Ionuț Mihăilescu o însoțea pe Alina Bica la ANRP, deși nu era angajat al instituției, și asista la discuțiile prin care aceasta forța convocarea ședinței pentru ca dosarele sensibile — adică cele pentru care se lua mită și se realiza traficul de influență — să fie urgent aprobate.

De asemenea, anchetatorii susțin că pentru a sublinia modalitatea de mascare a mitei primite sub formă de teren în Snagov este relevantă analiza succesiunii actelor notariale încheiate, persoanele implicate și declarațiile martorilor audiați care se coroborează între ele.

"Această analiză relevă că în realitate terenul care figurează în acte notariale ca fiind vândut de mama lui Alin Cocoș a fost trecut succesiv prin interpuși până a ajuns pe numele surorii lui Mihăilescu, o persoană în care acesta avea totală încredere pentru a-și încredința acesteia mita în păstrare și în ascunzătoare. Rezultă că fiecare din cei implicați în acest traseu al banilor și „aranjamentelor infracționale” acționau fără să pună întrebări (unii acționau fără vinovăție deoarece o făceau din considerente de ajutor familial — cazul mamei numitului Cocoș Alin, al sorei numitului Mihăilescu Ionuț) sau pentru că erau parte a unor avantaje anterioare sau ulterioare din alte tranzacții, întrucât fie că unii acționau cu vinovăție sau alții fără vinovăție erau beneficiari", au reținut procurorii.

Totodată, în referat se face referire și la faptul că Gheorghe Stelian a mai dat 6 milioane euro lui Dorin Cocoș pentru rezolvarea dosarului de despăgubire de la ANRP.

"Precizez că banii din vânzarea acțiunilor îmi erau virați de către SIF-urile sau persoanele care achiziționau acțiunile, în contul meu deschis la Raiffeisen Bank și, pe măsură ce aceste acțiune erau înstrăinate și primeam banii, scoteam numerar și aproximat 6 milioane euro, i-am dus-o lui Cocoș Dorin. Precizez că acești bani i-am dus numitului Cocoș Dorin într-un interval de câteva luni, procedura de cumpărare a acestor acțiuni fiind mai greoaie la acea vreme și, de fiecare dată, i-am predat în ambalajul oferit de bancă, la biroul acestuia din incinta EUROHOTEL, pe Bld. Mareșal Averescu din București", susține acesta, potrivit referatului DNA.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și