Studiul, efectuat pe 48 de bărbaţi şi 100 de femei, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, a arătat că voluntarii s-au îngrăşat cu aproape un kilogram în perioada sărbătorilor de Crăciun, de exemplu. Subiecţii nu au reuşit să slăbească după aceea, deşi jumătate dintre participanţii la experiment făceau regulat sport, conform dailymail.co.uk.

De asemenea, voluntarii care erau supraponderali la începutul experimentului au luat cel mai mult în greutate şi au înregistrat cea mai mare creştere a procentajului de ţesut adipos. Conform rezultatelor studiului, comunicate de agenţia Health Day, exerciţiile fizice nu au avut niciun impact asupra pierderii în greutate.

Echipa de cercetători consideră totuşi că, deşi sportul nu împiedică îngrăşarea din perioada sărbătorilor, are alte beneficii pentru sănătate.

Probabil că îngrăşarea cu un kilogram nu înseamnă foarte mult, dar acest lucru ar putea constitui un factor al obezităţii dacă oamenii nu reuşesc să slăbească după aceea, consideră Jamie Cooper, profesor asistent de ştiinţe ale nutriţiei la Universitatea din Texas.

Astfel, dacă oamenii se îngraşă cu un kilogram în fiecare an, în zece ani vor avea 10 kilograme în plus. Potrivit lui Jamie Cooper, motivul pentru care sportul este ineficient ar putea depinde de faptul că oamenii consumă mai multe calorii decât pot arde prin exerciţii fizice.

"Ei bine, o bucată de plăcintă de dovleac are în jur de 300 de calorii. Deci este foarte uşor să aduni aceste calorii, pe care le ardem când facem sport şi apoi să pui altele la loc", a precizat Jamie Cooper pentru Health Day, adăugând că singura metodă de a evita îngrăşatul din perioada sărbătorilor este moderaţia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și