În raportul său din 2015, Consiliul consultativ asupra recomandărilor alimentare arată că un consum moderat de cafea, de trei-patru cești pe zi, nu produce probleme de sănătate, ci chiar duce la o scădere a riscului de diabet și de boli cardiovasculare.

"Este un lucru stabilit în numeroase studii de observație. Se spune despre cafea că ar face rău inimii, dar un consum moderat este mai degrabă protector la nivel cardiovascular", spune dr Francois Paillard, cardiolog specialist în nutriție preventivă vasculară la Spitalul de Urgență din Rennes. Cafeina este un factor care acționează favorabil asupra sensibilității la insulină, ceea ce împiedică o evoluție spre diabet — este explicația dată de dr Paillard. Această boală, favorizată de rezistența la insulină, constituie un factor de risc de ateroscleroză, adică de artere înfundate. Pe scurt, cafeina exercită un rol protector împotriva diabetului, a "riscului de depunere de grăsime pe artere" și a riscului de apariție a unor evenimente cardiovasculare.

Această influență a cafelei pe termen lung trebuie să fie separată de efectul său pro-aritmic, organismul putând să nu o tolereze bine: fiind un excitant, cafeaua concentrată poate da palpitații. "Ea nu se asociază cu evenimente grave de ritm cum ar fi moartea subită, ceea ce nu se poate spune despre băuturile energizante", afirmă dr Paillard.

Totuși, persoanele înclinate să aibă palpitații nu trebuie să bea neapărat cafea și să își asume riscuri suplimentare doar pentru a se feri de riscuri cardiovasculare, recomandă doctorul. Este însă mai degrabă o problemă de confort decât de risc.

Toate observațiile sunt valabile pentru un consum moderat. "La mai mult de cinci cești pe zi, apare un mic risc de de hipertensiune la persoanele predispuse", avertizează medicul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și