Studii anterioare arătaseră că bebelușii cu greutate mică la naștere (—1,5 kg) sau născuți înainte de 32 de săptămâni de sarcină au un risc mai mare de a avea un coeficient de inteligență (IQ) mai mic sau de a dezvolta simptome de autism.

Dar nici unul dintre aceste studii nu a luat în considerare personalitatea acestor copii la vârstă adultă. Această perspectivă a fost abordată acum de o echipă de cercetători de la departamentul de psihologie al Universității Warwick din Coventry, Marea Britanie, condusă de profesorul Dieter Wolke.

"Rezultatele arată că acei copii născuți cu o greutate mai mică de 1,5 kg sau înainte de luna a 8-a de sarcină au un risc mai mare de a fi adulți cu personalitate socială discretă, ușor neliniștiți, mai puțin susceptibili de a-și asuma riscuri, mai rigizi și cu o mai slabă comunicare", au declarat autorii studiului.

În același timp, oamenii de știință au descoperit că aceste persoane au fost mai puțin înclinate să consume alcool, să fumeze sau să ia droguri.

Studiul a urmărit 200 de adulți în vârstă de 26 de ani care au fost născuți prematur sau au avut greutate mică la naștere. Cele 200 de persoane au furnizat informații cu privire la toate evaluările lor de personalitate. Acest grup a fost comparat cu un alt grup de control de 197 de persoane născute la termen și cu greutate normală. Toți au făcut parte dintr-un studiu longitudinal efectuat în Bavaria (Germania), care a urmărit copii născuți între ianuarie 1985 și martie 1986, precizează fr.canoe.ca.

Din punct de vedere psihologic, cercetătorii cred că aceste comportamente și personalitatea pot fi rezultatul modificărilor funcției cerebrale din cauza nașterii premature. Modificările sunt situate în mare parte în cortexul frontal orbital care este regiunea implicată în reglementarea socială și a cogniției.

"Acest lucru poate fi explicat și prin faptul că de multe ori părinții copiilor prematuri sunt foarte implicați și foarte protectori cu ei. De aici și capacitatea scăzută a celor mici să își asume riscuri. Un studiu retrospectiv publicat în decembrie 2011 în revista "Developmental Disabilities Research Reviews" a sugerat că un control parental strict și restrictiv ar putea provoca schimbări în trăsăturile de personalitate ale copiilor, cum ar fi creșterea nevrozelor", susțin autorii studiului, citați de fr.canoe.ca.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și