Studiul nu explică cauzele acestor variații, dar ar putea arunca o lumină asupra diferitelor forme de insuficiență cardiacă la ambele sexe și ar putea duce la dezvoltarea de tratamente mai bine țintite, spun cercetătorii.

"Rezultatele noastre sunt o demonstrație vie a ideii că maladiile cardiace ar putea avea cauze diferite la bărbați și femei, ceea ce ar necesita un tratament adecvat", a spus dr. Joao Lima, profesor de radiologie la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins, autorul principal al lucrării.

Studiul a constat în analiza RMN (imagistica prin rezonanță magnetică) a inimilor îmbătrânite a circa 3.000 de adulți cu vârste cuprinse între 54 de ani și 94 de ani care nu sufereau de nici o maladie cardiacă. Acestea au fost monitorizate timp de zece ani și, la sfârșitul acestei perioade, cercetătorii au făcut un nou RMN pentru a obține imagini ale inimii în format 3D.

La ambele sexe, ventriculul stâng, care este umplut cu sânge oxigenat înainte de a-l împinge spre corp, scade cu vârsta. Prin urmare, exista mai puțin sânge oxigenat în inimă spre a fi returnat înspre corp.

Studiul relevă faptul că, la bărbați, mușchii din jurul cavității cardiace cresc și se adâncesc odată cu vârsta, în timp ce la femei au tendința să se reducă.

Îngroșarea mușchiului și reducerea volumului ventriculului stâng crește riscul de insuficiență cardiacă. Dar aceste observații sugerează că această boală se poate dezvolta diferit la bărbați și la femei, cred cercetătorii.

Pentru a reduce acest risc, cardiologii prescriu medicamente care tind să reducă grosimea mușchiului inimii și să sporească capacitatea sa.

Dar acest studiu, care arată că la femei mușchiul cardiac se reduce, sugerează că defectele de funcționare a inimii nu au aceleași origini la ambele sexe și nu pot beneficia de același tratament.

Insuficiența cardiacă afectează peste cinci milioane de americani și duce la o slăbire progresivă a mușchiului inimii și a capacității sale de a pompa sângele.

De asemenea, studiul a arătat că în zece ani, greutatea ventriculului stâng a crescut cu o medie de opt grame la bărbați, iar la femei a scăzut cu 1,6 grame. Capacitatea de umplere a ventriculului, camera principală a inimii, a scăzut la ambele sexe, dar mai rapid în cazul femeilor.

Aceste diferențe de dimensiune, volum și capacitate de pompare a inimii se dezvoltă independent de alți factori de risc cunoscuți pentru faptul că afectează mărimea mușchiului inimii și performanțele sale, cum sunt excesul de greutate, tensiunea arterială, colesterolul, lipsa de exerciții fizice sau fumatul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și