Liderul de la Casa Albă a afirmat, la finalul Summitului UE-SUA, că "lumea este mai sigură și mai dreaptă atunci când Europa și SUA sunt solidare".

"SUA și Europa sunt unite în criza ucraineană", iar "Rusia este singură", a adăugat președintele american într-o conferință de presă comună cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, și cel al Consiliului European, Herman Van Rompuy, după circa o oră de discuții.

Potrivit lui Barack Obama, criza ucraineană arată "necesitatea pentru Europa de a-și diversifica sursele de energie", în contextul în care aceasta este foarte dependentă de importurile de gaz rusesc.

Un nou acord comercial transatlantic ar face să fie mai ușor pentru SUA să exporte gaz natural lichefiat în Europa pentru a reduce dependența energetică de Rusia, a mai declarat președintele american.

"Odată ce va exista acest acord, licențele de export pentru proiecte de gaz natural lichefiat destinate Europei se vor acorda mult mai ușor, ceva care este cu siguranță relevant în actuala situația situație geostrategică", a declarat Obama.

În prezent, negociatorii europeni încearcă să-i convingă pe cei americani să permită exporturi de gaz natural lichefiat în Uniunea Europeană pentru a ușura dependența energetică de Rusia, care furnizează în jur de o treime din gazul și petrolul european tranzitând teritoriul Ucrainei.

Obama a mai spus miercuri că SUA și UE sunt în discuții privind posibile sancțiuni împotriva sectorului energetic din Rusia, dacă Moscova va avansa în estul Ucrainei.

"Ceea ce facem acum este să ne coordonăm în privința unor potențiale noi sancțiuni, mai profunde, dacă Rusia va avea noi incursiuni în Ucraina", a precizat el.

Citește și

loading...