Potrivit concluziilor unui raport elaborat de o fost─â deputat─â pentru Ministerul Ap─âr─ârii, serviciul militar obligatoriu va fi restabilit pentru to╚Ťi cet─â╚Ťenii suedezi n─âscu╚Ťi dup─â 1999.

M─âsura va fi adoptat─â ├«n mod sigur de parlament, f─âc├ónd obiectul unui consens ├«ntre guvernul de st├ónga ╚Öi opozi╚Ťia de centru-dreapta.

├Än 2010, Suedia, care nu a cunoscut niciun conflict armat pe teritoriu s─âu de peste dou─â secole, a renun╚Ťat la serviciul militar obligatoriu, instaurat pentru prima dat─â ├«n 1901, dar considerat neadaptat nevoilor unei armate moderne. A fost nevoie de numai cinci ani pentru a constata c─â o carier─â militar─â nu atr─âgea prea mult genera╚Ťiile care nu au trecut niciodat─â de poarta unei caz─ârmi.

Circa 4.000 de tineri suedezi ar urma s─â fie chema╚Ťi sub drapel ├«n fiecare an.

`Sper c─â vom g─âsi o cale spre un mod de recrutare mai stabil, robust ╚Öi func╚Ťional`, a declarat ├«n timpul unei conferin╚Ťe de pres─â ministrul ap─âr─ârii al Suediei, Peter Hultqvist.

├Än decurs de doi ani c├ót s-a aflat la putere, guvernul din care face parte Hultqvist a ales s─â majoreze bugetul pentru ap─ârare, ├«n condi╚Ťiile ├«n care ├«n cele dou─â decenii ce au urmat r─âzboiului rece armata suedez─â a fost `pus─â la regim`.

La mijlocul lui septembrie, armata s-a ├«ntors ├«n regim permanent pe insula Gotland din Marea Baltic─â, pe fondul specula╚Ťiilor privind capacitatea acestei ╚Ť─âri de a-╚Öi ap─âra teritoriul ├«mpotriva Rusiei.

Restabilirea serviciului militar obligatoriu este `o propunere inteligent─â, ├«n condi╚Ťiile ├«n care vedem de mai mul╚Ťi ani c─â voluntariatul nu este suficient pentru a asigura armata cu solda╚Ťi, at├ót cantitativ, c├ót ╚Öi calitativ`, a comentat, pentru agen╚Ťia de pres─â TT, John Osterberg, cercet─âtor ├«n cadrul ╚ścolii de ├«nalte studii privind ap─ârarea.

Suedia nu este membru al NATO, ├«ns─â particip─â la Parteneriatul pentru Pace, program lansat ├«n 1994 pentru a dezvolta cooperarea militar─â ├«ntre Alian╚Ťa Tratatului Atlanticului de Nord ╚Öi ╚Ť─ârile nemembre.

Citește și

loading...