Rezultatele studiului, realizat pe un eșantion de aproape 500.000 de persoane de către o echipă de oameni de știință de la Universitatea Warwick (Marea Britanie) și Universitatea Johns Hopkins (SUA), sugerează că "suplimentarea dietei adulților bine hrăniți nu aduce niciun beneficiu clar și ar putea fi chiar dăunătoare".

În Marea Britanie, unde industria suplimentelor alimentare ar aduce peste 650 de milioane de lire pe an, una din trei persoane ia pastile cu vitamine și minerale, notează cotidianul britanic.

Potrivit The Times, cercetătorii implicați în studiul publicat în revista de specialitate Annals of Internal Medicine, au concluzionat că firmele care vând suplimente alimentare întrețin temeri false legate de sănătate pentru a oferi remedii inutile.

Oamenii de știință și-au bazat concluziile pe trei cercetări diferite. Una din aceste cercetări a implicat un studiu retrospectiv asupra a 24 de anchete anterioare, la care au participat în total 450.000 de persoane, și a arătat că vitaminele nu oferă niciun efect benefic legat de mortalitate.

O altă cercetare a examinat 6.000 de bărbați în vârstă și nu a găsit nicio îmbunătățire a declinului cognitiv după 12 ani de administrare a unor suplimente alimentare, iar a treia cercetare a concluzionat că aceste suplimente nu au oferit niciun avantaj eșantionului de 1.700 de bărbați și femei cu probleme cardiace care le-au luat timp de cinci ani.

"Aceste vitamine nu ar trebui folosite pentru prevenirea bolilor cronice", au afirmat experții, subliniind că dieta occidentală obișnuită este de ajuns pentru a ne asigura vitaminele necesare organismului.

"Unele persoane susțin că avem multe deficiențe nutriționale în dieta noastră. Adevărul este că deși suntem, în general, supraalimentați, dieta noastră este total adecvată", spune Edgar Miller, cercetător de la Universitatea Johns Hopkins. "Aceste companii ne vând produse bazate pe percepțiile noastre privind deficiențele. Ne fac să credem că dieta noastră este nesănătoasă, iar ei ne pot ajuta să compensăm aceste deficiențe și să oprim bolile cronice", continuă omul de știință american, care adaugă că "grupul care are nevoie de ele (suplimentele alimentare) este foarte mic".

Serviciul medical britanic (NHS) a afirmat recent că, în afară de femeile care pot lua acid folic pentru a le ajuta să procreeze și cei vârstnici și copiii sub cinci ani care beneficiază de pe urma suplimentelor de vitamina D, pastilele cu vitamine ar fi un surplus pe lângă cele obținute deja prin dieta alimentară, amintește The Times.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și