Autoritățile județene au anunțat că se va încerca redeschiderea acestor târguri, exceptând porcii și păsările.

“Am reușit să discut cu simpli participați la evenimentul de zilele trecute, acel târg de berbeci, unde au fost oameni veniți din toate județele nord-vestului Romaniei și am văzut bucuria lor că pot participa la un eveniment dedicat în exclusivitate muncii lor. Le-am promis că voi discuta, în aceste zile, cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru a rezolva problema targurilor de animale, închise din cauza pestei porcine. Ar trebui modificate prevederi legislative, astfel încât, târgurile de animale să poată să fie deschise, excluzând porcii și păsările. Sper să reușim în acest demers și să redăm crescătorilor de animale posibilitatea reală de a vinde animalele, la prețul corect al pieței.

Directorul executiv adjunct al DSVSA Maramureș, Vasile Pop, a precizat, pentru “Axanews.ro”, că există într-adevăr o dorință a ministrului Agriculturii de a redeschide targurile de animale doar pentru speciile care nu sunt receptive la acești viruși.

“Am înțeles că este o inițiativă a ministrului Daea, noi așteptăm decizia oficială în acest sens. Noi am închis târgurile de animale pentru că am dorit să eliminăm orice risc de aducere a virusului în județ. Oamenii umblă dintr-o parte în alta, nu poți opri deplasările. Gripă aviară în Maramureș noi nu am avut. Totul va depinde de decizia autorităților de la nivel central”, a spus Pop.

Dacă se vor redeschide târgurile de animale, atunci se vor putea vinde ovine, caprine, bovine, respectiv cabaline, cu precizarea că în cazul cailor aceștia se vor putea vinde între persoane fizice doar pe teritoriul țării, iar afară caii se vor putea transporta doar după sacrificare într-un abator autorizat.

La acest moment, conform ultimei situații transmise de către Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), la nivel de Maramureș avem 19 cazuri de pestă porcină africană, toate depistate la porci mistreți. Maramureșul a avut focare de pestă porcină și în gospodăriile populației, focare care însă s-au stins. Conducerea DSVSA județeană spune însă că zilnic se analizează probe, iar din fericire nu sunt depistate cazuri noi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și