Tăriceanu, al doilea om în stat, a menţionat că într-un stat de drept nu sunt permise abuzuri şi încălcări ale drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

"Statul de drept nu înseamnă statul bazat pe instituţii de forţă. Statul de drept înseamnă acolo unde există instituţii puternice şi capabile, să apere drepturile şi libertăţile individului, ale cetăţeanului. Asta înseamnă stat de drept. Un stat de drept care nu permite abuzuri, excese şi încălcări ale drepturilor şi libertăţilor, care sunt drepturi fundamentale. Aşa este construită lumea democratică şi Uniunea Europeană. La noi este un gen de democraţie originală care se apropie de democraţia din Rusia. Adică democraţia din Rusia este construită pe modelul servicii secrete puternice, care dau tonul, procuratura care lucrează mână în mână cu serviciile şi ăsta este modelul pe care îl copiem în România. Ăsta nu este stat de drept. N-are nimic de a face cu statul de drept. N-are nimic de a face ceea ce spun, cu ideea că unii ar susţine lupta împotriva corupţiei şi alţii nu", a declarat Tăriceanu.

Călin Popescu-Tăriceanu a adăugat că este "o nevoie uriaşă" de combatere a corupţiei, demers ce trebuie făcut fără încălcarea drepturilor şi libertăţilor.

"Eu sunt dintre cei care spun că da, corupţia este o plagă, este o ameninţare, este o nevoie uriaşă de a combate corupţia şi am salutat tot ceea ce înseamnă succese în acest demers dar acest demers nu poate să fie acceptat atunci când este însoţit de încălcarea drepturilor şi a libertăţilor, când după cum vedem Curtea Constituţională este nevoită să intervină şi să pună lucrurile în ordine. Pentru că în România, ceea ce s-a întâmplat a fost o deraiere de la normele de drept constituţional prin care serviciile secrete au fost transformate în instrumente de anchetă penală. Ancheta penală în statul de drept este făcută de organele judiciare iar serviciile secrete nu fac parte din aceste structuri", a mai spus Tăriceanu, conform Agerpres.

Copreşedinţii ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin au participat vineri, la Slatina, la lansarea candidaţilor organizaţiei judeţene Olt a partidului la alegerile locale din acest an.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet