"Astăzi împlinim 53 de ani. Ne-am gândit ca această seară să o dedicăm în primul rând unui rege, regele teatrelor din România, Radu Beligan", a declarat directorul Teatrului de Comedie, George Mihăiță, pentru AGERPRES.

El a precizat că pentru actorii teatrului cei 53 de ani care au trecut de la primul spectacol înseamnă "o viață trăită în teatru".

"Pentru marea majoritate a actorilor Teatrului de Comedie cei 53 de ani de la înființarea instituției înseamnă o viață, o viață trăită în teatru, o viață cu bune și, eu aș putea spune, cu mai multe lucruri bune decât rele, înseamnă viața noastră care de multe ori se desfășoară aici în Teatrul de Comedie. Aici, unii dintre noi, ne lăsăm sufletul în fiecare seară și înseamnă bucuria noastră de a trăi", a afirmat George Mihăiță.

Directorul Teatrului de Comedie a mai spus că începând cu 2014 fiecare aniversare va fi dedicată și unei bresle, prima sărbătorită fiind cea a cronicarilor de teatru.

"De asemenea ne-am gândit ca seara aceasta să o dedicăm unei bresle. De acum încolo în fiecare an vom dedica unei bresle, seara. Seara aceasta o vom dedica unor prieteni de lângă noi, cronicarilor de teatru", a conchis directorul instituției.

Evenimentul, care s-a desfășurat în foaierul teatrului, a fost deschis de un mini-concert al cvartetului instrumental Artys, urmat de două scenete susținute de actorii Dragoș Huluba, Smaranda Caragea, Dan Rădulescu și Alexandru Conovaru, acompaniați la pian de Vlad Pasencu, momente regizate de Vlad Massaci. Seara s-a încheiat cu un concert susținut de Ada Milea alături de Dorina Chiriac, Radu Bânzaru și Mihai Adrian.

La sărbătoarea Teatrului de Comedie au participat Sanda Toma, Marin Moraru, Vladimir Găitan, Valentin Teodosiu, Emilia Popescu, Mihai Constantin, Mircea Albulescu, Stela Popescu, Gheorghe Visu, Dan Puric, George Ivașcu, Luminița Erga, Delia Nartea, Mihaela Teleoacă, președintele Institutului Cultural Român Lilian Zamfiroiu.

În 2014 directorul Teatrului de Comedie a afirmat că vor fi continuate proiectele vechi, precum Festivalul Comediei Românești și Concursul de comedie românească, dar vor veni cu proiecte noi și regizorii Alexandru Dabija, Laszlo Bocsardi și Horațiu Mălăele.

* * *

Teatrul de Comedie a fost înființat în toamna lui 1960 de maestrul Radu Beligan.

La 5 ianuarie 1961 era prezentat publicului primul spectacol — "Celebrul 702" de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter.

Printre actorii care au jucat în primii ani pe scena Teatrului de Comedie se numără Radu Beligan, Ion Lucian, Ștefan Ciubotărașu, Florin Scărlătescu, Mircea Șeptilici, Dem Savu, Sanda Toma, Liliana Ticău, Iarina Demian, Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Melania Cîrje, Amza Pellea, Mihai Paladescu, Dem Rădulescu, Ștefan Tapalagă, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Valentin Plătăreanu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet