Seara trecută, o camionetă a intrat într-un grup de oameni pe London Bridge. La scurt timp, foarte aproape, la Borough Market s-au auzit mai multe împuşcături. Sunt cel puţin 6 morţi şi 48 de răniţi, potrivit unui bilanț provizoriu. Deocamdată, nu sunt informații că printre victime ar fi și cetățeni români.

Trei dintre atacatori ar fi fost neutralizaţi, scrie presa britanică.

Duminică dimineața, la Londra este programată o reuniune a Cobra, celula de criză din Marea Britanie care se întruneşte în orice situaţie de securitate naţională. Ședinţa va fi prezidată de Theresa May, premierul britanic.

Haosul a cuprins zona din jurul London Bridge la 22:08, ora Londrei, 00:08 ora României. O dubă albă a intrat în plin într-un grup de pietoni.

După doar câteva minute, poliţia primea altă alertă - împuşcături şi înjunghieri într-un resturant din zona Borough Market, aflată la mai puţin de cinci minute de mers pe jos, de London Bridge.

„Persoane înarmate cu cuţite pur şi simplu au înjunghiat oameni, de parcă nu le-ar păsa de nimic”, au povestit martori oculari. Erau cel puțin trei, au spus ei la BBC.

„Eram în zona Borough Market. Am auzit ţipete şi am văzut oameni fugind. În primele momente nu ne-am panicat. Am crezut că sunt persoane în stare de ebrietate. Am început să fugim când o femeie ne-a spus că cineva este la pământ şi sângerează, o altă persoană în stradă. Arăta în direcţia noastră. Am luat-o pe Georgi şi am fugit. Am văzut nişte bucătari în spate, au venit spre mine şi mi-au spus că a fost un atac terorist, mi-au spus să închidem uşile, să adăpostim oamenii. Am condus oamenii în hotel. Apoi, eu şi unul dintre bucătari am închis uşile şi le-am încuiat. Am adus pe toată lumea în hotel”, a povestit un alt martor.

Între timp poliţia continua să evacueze localurile din zonă şi să scoată cât mai mulţi oameni din zona zero a cercetărilor.

„Poliţişti au umplut zona, aparent ar fi arestat un bărbat, undeva în zona Borough Market, strigau către trecători şi îi evacuau, în paralel forţele antitero înaintau de-a lungul străzii strigând către oameni să se dea la o parte din calea lor”, relata Nick Robertson, corespodent CNN.

„Puteţi vedea mulţi oameni, o să mă dau la o parte, sper că puteţi vedea mulţi oameni cu mâinile ridicate deasupra capetelor, aceasta este strada Southwark, în mod normal foarte aglomerată sâmbătă seara”, relata și corespondentul BBC.

Duba albă folosită în atacul de pe London Bridge fusese închiriată cu doar câteva ore înainte de atac.

După ce vehiculul a fost folosit pentru a lovi trecătorii, exact ca în atacul din martie de pe Westminster Bridge, din maşină au coborât mai mulţi bărbaţi înarmaţi. În plus, ei purtau un soi de armură, care semăna în acelaşi timp cu o centură cu explozibili. Doi dintre ei au fost neutralizaţi rapid de forţele de securitate.

Tocmai pentru că nu ştiau exact cu câţi atacatori se confruntă, şi de teama unor noi atacuri, autoritățile au plasat sub pază militară toate spitalele la care erau transportaţi răniţii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet