Legea prin care țigările cu arome sunt interzise a fost adoptată în 18 octombrie de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Țigările mentolate vor mai putea fi comercializate până în 2019, însă vor dispărea de pe piaţă cele cu capsulă, iar pachetele cu astfel de ţigări care se află în acest moment pe piaţă vor putea fi puse în vânzare până la 20 mai 2017, a explicat Magdalena Ciobanu, expert în Ministerul Sănătăţii pentru Controlul Tutunului, potrivit News.

De asemenea, odată cu data intrării în vigoare a legii, producătorii trebuie să fabrice pachetele de ţigări conform noilor reguli. Noul pachet de ţigări va avea o imagine grafică pe 65% din suprafaţa pachetului.

„Aceste imagini voi fi pe ambele feţe pentru că nu va fi posibil să ascunzi imaginea în raftul de prezentare a produselor din tutun. Aceste imagini vor trebui schimbate la fiecare 1 ianuarie de acum încolo, în aşa fel încât oamenii să nu se mai obişnuiască cu imaginile şi să fie surprinşi de alte imagini. Pachetele inscripţionate conform vechilor reguli pot fi comercializate până la 20 mai 2017”, a mai spus Ciobanu.

Un studiu efectuat de cercetătorii americani confirmă un raport alarmant al “Food and Drug Administration” (autoritatea americană de control al alimentelor şi medicamentelor), în care se arată că ţigările mentolate prezintă un risc mai mare pentru sănătate decât cele clasice.

Mai mult, mentolul activează receptorii nicotinei din creier şi creează o dependenţă mai mare. Din acest motiv, şansele ca persoanele care fumează ţigări mentolate să renunţe la acest viciu sunt de trei ori mai mici decât în cazul celor care preferă ţigările fără arome.

Potrivit cercetătorilor americani, tinerii care preferă ţigaretele cu mentol fumează de două ori mai mult şi reţin fumul în gură o perioadă mai lungă, pentru a se bucura de aromă. Această plăcere nu face altceva decât să menţină adicţia.

Fumătorii de țigări cu arome inhalează, în medie, de şase-şapte ori mai mult gudron decât fumătorii de ţigări clasice. Faptul că femeile preferă, în general, ţigaretă mentolată, explică de ce sunt şi principalele victime ale cancerului pulmonar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și