Ministerul Sănătății prezintă cele cinci județe cu cea mai mare rată de incidență din țară, iar datele arată o rată de infectare mai mare decât cea comunicată oficial de GCS. Astfel, pe lângă județul Timiș, și județul Maramureș ar fi în scenariul roșu.

În schimb, potrivit buletinului GCS de la ora 13.00, rata de incidență pe județe este următoarea:

G4Media.ro a solicitat un punct de vedere Ministerului Sănătății, pe care îl vom publica în momentul în care îl vom primi.

Context

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, anunța miercuri, 27 ianuarie, că modul de calcul al ratei de infectare COVID va fi modificată în scurt timp, astfel încât să nu mai fie excluse cazurile din focare.

„Noi am avut o discuție în Ministerul Sănătății pe baza recomandărilor ECDC. Poate la nivelul țării suntem la un platou, dar văzând tot ce se întâmplă în jur, clar e un nivel de alertă și pentru noi. Se raportează în continuare testele PCR. Dar sunt testele antigen care se fac în număr mai mare în populație și nu se raportează. În plus, erau excluse anumite comunități închise de la raportare, ceea ce nu se practică și acestea trebuie să fie adăugate la calculul incidenței”, a spus Moldovan.

Guvernul Orban a decis ca, la calculul ratei de infectare dintr-o localitate, să fie excluse cazurile înregistrate în focare din comunități închise, cum sunt centrele sociale, dar și din spitale. Această regulă a fost introdusă într-o hotărâre de Guvern și a fost preluată și în Hotărârea 3/2021 dată de Cabinetul Cîțu pentru prelungirea stării de alertă.

Articolul 15 alineatul 4 din Hotărârea de Guvern 3/2021:

La stabilirea incidenței la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile nu se iau în considerare focarele din centrele rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, inclusiv căminele, internatele și spitalele.

Timiș și Maramureș, în scenariul roșu - Rate de infectare COVID mai mari anunțate de Ministerul Sănătății față de buletinul Grupului de Comunicare Strategică

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și