După ce ani de zile Spitalul de Recuperare Borşa nu a primit sprijin substanţial din partea Ministerului Sănătăţii pentru achiziţionarea de aparatură medicală nouă, anul acesta unitatea spitalicească a reuşit să obţină fonduri pentru un tomograf nou şi o trusă de endoscopie. Până în luna septembrie, aparatura medicală urmează să fie adusă în spital şi să intre în funcţiune în cel mai scurt timp.

„Ministerul Sănătăţii ne-a aprobat finanţarea pentru un computer tomograf (CT), pentru o trusă endoscopie şi pentru reparaţii capitale la trei lifturi. În total, valoarea finanţării este de 2.405.000 lei. Finanţarea o avem, iar până în 30 septembrie trebuie să fie adusă aparatura. Practic, termenul este trimestrul trei. Pentru CT şi pentru trusă am depus deja comenzile, doar la lifturi trebuie să facem procedura, aici o să «întârziem» un pic, dar ne vom încadra în termenul acordat.

Cam de anul trecut, muncim pentru aceste investiţii, în special pentru aparatura medicală. Sunt mai mulţi paşi de urmat, a fost un pic mai dificil şi pentru că s-au mai schimbat miniştrii Sănătăţii în toată această perioadă. Ne bucurăm că ne-au venit bani şi pentru reparaţiile capitale la lifturi, nu doar pentru aparatură”, a declarat Ana Pop, managerul Spitalului de Recuperare Borşa.

Computerul tomograf e util pentru neurologie

Odată ce noul tomograf va intra în funcţiune, numeroşi pacienţi din Borşa, dar şi din zonă, vor fi scutiţi de drumuri în Baia Mare, pentru investigaţii. În special la Secţia de neurologie, un computer tomograf era esenţial pentru desfăşurarea activităţii.

„Computerul tomograf este extrem de util, mai ales pentru neurologie. Fără CT nu puteam să tratăm pacienţii, dar acest lucru se va schimba. AVC-urile, de exemplu, nu aveam cum să le rezolvăm aici. Fie trimiteam pacienţii în Baia Mare pentru investigaţii de acest fel şi apoi veneau înapoi aici, sau unii dacă erau trimişi, tot rămâneau acolo. Acum ne vom trata pacienţii noştri plus cei din zonă, pentru că nici celelalte spitale nu au. De exemplu, pacienţii din Vişeu sau din Sighet veneau mereu la noi, când funcţiona vechiul CT”, a concluzionat Ana Pop.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet