Este vorba despre colonelul în rezervă Marian Petrescu, fost comandant al Penitenciarului Galați între 1959-1964, și generalul maior în rezervă Gheorghe Boștină, locțiitor politic la Penitenciarul Galați 1957-1960 și al Coloniei de Muncă Oslov 1956-1957 și 1960-1964.

Institutul va cere Parchetului General începerea urmăririi penale asupra celor doi pentru săvârșirea de crime împotriva umanității, si a atașat la dosarele trimise către procurori o serie de probe legate de perioada în care aceștia au fost la Galați și Oslov și cum au condus un regim de detenție foarte dur care a avut ca efect exterminarea deținuților. Marian Petrescu este acuzat că a dus prin acțiunile sale la moartea a 104 persoane, iar Gheorghe Boștină la 102 decese. Între documentele atașate se află și actele de deces ale deținuților,cauzele decesului și fișele matricole din penitenciar, dar și 45 de mărturii ale martorilor regimurilor impuse de aceștia.

O altă fază a investigațiilor făcute de IICCMER reprezintă dezhumările și cercetările arheologice contemporane. Radu Preda a adus la cunoștința publicului noi detalii despre investigația specială de la Periprava, unul dintre cele mai mare cimitire nestudiate în ultima perioadă. Conform investigațiilor făcute, în perioada 1959-1964 au avut loc cel puțin 124 de decese ca urmare a regimului dur de detenție, majoritatea a unor deținuți politici. Investigația de la Periprava va fi continuată.

Radu Preda a făcut un apel și un anunț public privind lucrările pe care le desfășoară cu parchetul pentru o bază de date ADN a celor care au decedat în coloniile de muncă pentru identificarea acestora și a urmașilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet