Numărul cazurilor de PPA la porcul mistreț în Maramureș se apropie de 50, conform ultimelor date publicate de către Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară din Romania. Mai exact Maramureșul are șase focare se PPA stinse la porcul domestic, respectiv 46 cazuri la mistreț.

La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 241 de localități din 25 de județe, cu un număr de 532 de focare (dintre care patru focare în exploatații comerciale și trei focare în exploatații de tip A). În 10 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. Din 31 iulie 2017 și până în prezent au fost eliminați 578.429 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 3.119 de cazuri la mistreți.

În continuare, maramureșenii trebuie să respecte o serie de reguli, pentru că pericolul nu a trecut și oricand poate apărea un focar de PPA la porcul domestic. Este bine de știut că pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătății animalelor fiind respectarea condițiilor de biosecuritate.

“Nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole învecinate cu mediul silvatic. Este recomandat ca pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu burete sau paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar. Foarte important – porcii trebuie crescuți doar în spații închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreți sau cu proprietari care dețin porci domestici, nu hrăniți animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie. Dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne”, arată DSVSA Maramureș.

Maramureșenii trebuie să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără crotalie, respectiv fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și