Maramureșenii, având în vedere varful de sezon al răspândirii virusului PPA, trebuie să respecte o serie de reguli pentru prevenirea răspândirii virusului prin mijloacele de transport. Căruțele folosite la transportul legumelor trebuie dezinfectate, fiind numai una din măsurile care trebuie luate pentru a nu se răspândi boala și mai mult.

Primarii din Maramureș au anunțat oamenii că toate mașinile agricole, combinele sau tractoarele vor fi dezinfectate de către proprietari la ieșirile din tarlale, respectiv toate mașinile/vehiculele hipo folosite la încărcarea furajelor sau legumelor vor fi dezinfectate la ieșirea de pe terenul agricol. De asemenea, toate mașinile/vehiculele hipo folosite la exploatarea pădurilor în zonele cu probleme vor fi dezinfectate pentru a nu aduce virusul în gospodăriile populației. Dezinfecția mașinilor sau căruțelor se va face de către personal instruit, cu mijloace de dezinfectare portabile, de genul vermorel sau atomizoare.

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) ține să precizeze că la această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 77 de localități din 18 județe, cu un număr de 192 de focare (dintre care două în exploatații comerciale și unul într-o exploatație de tip A). În alte șase județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 369.505 de porci afectați de boală și există 1.552 de cazuri la mistreți.

În vecini au apărut cazurile de boală în gospodăriile populației. Județul Satu-Mare are la acest moment un focar în gospodăria populației și 149 de cazuri la mistreți, județul Sălaj – două focare în gospodăriile populației și 47 de cazuri la mistreți, respectiv în județul Bistrița-Năsăud – patru cazuri la mistreți.

Ca de obicei, medicii veterinari reamintesc maramureșenilor că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA Maramureș. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și