Evenimentul are ca scop principal cultivarea si promovarea relatiilor traditionale, propagarea culturii tradiționale prin cunoasterea limbii, literaturii, traditiilor si culturii, initierea unor actiuni care pot contribui la o mai buna cunoastere a județului Maramureș, a personalităților culturale, la dezvoltarea legaturilor multiple între localitatea Strâmtura-Glod si alte localități din țară și din zona transfrontalieră.

Activitatile vor incepe la ora 10, cu o Slujba de pomeniere in memoria academicianului Mihai Pop, apoi la Casa parohială Glod va avea loc dezvelirea plăcii comemorative: „ În acest loc s-a născut academician Mihai Pop ( n.18.11. 1907, satul Glod, comuna Strâmtura - d. 8 .10. 2000, București)”.

Va urma Simpozionul cu tema : Academicianul Miahi Pop și Maramureșul (evocări și referate științifice) la care vor participa: specialiști și invitați din județ din țară și din străinătate, rude ale distinsului om de cultură.

La Școala cu clasele I-VIII Glod se va inaugurara sala „Acad. Mihai Pop” și un punct documentar dedicat activității folcloristului, antropologului cultural și etnologului, membru al Academiei Române, Mihai Pop.

Glodenii vor pregati o Expoziție a meșterilor populari din localitate și o
expoziție de artă culinară tradițională. Cei prezenti vor fi invitati la un spectacol de cantece si dansuri maramuresene la care isi vor da concursul: Asociația Culturală PETREUȘII și reprezentanti ai Ansamblului MARA din Sighetu Marmației, totul urmat de Jocul glodenilor !

Organizatorii evenimentul sunt :Consiliul Județean Maramureș, Consiliul local și Primăria Strâmtura, Parohia Glod, Centrul Cultural Sighetu Marmației, Asociația Culturală PETREUȘII, av.Sas Ioan și Sas Ileana, Director de eveniment preot Dan Ioan Sidău.

Colectivul de organizare:

Preot Dan Ioan Sidău
Prof. dr. Ioan Dorel Todea,
Av. Ioan Sas şi Ileana Sas
Andrei Petreuş
Dir. Spiridon Pralea

Personalitati ale culturii romanesti - Academician Mihai Pop

Mihai Pop (n. 18 noiembrie 1907, satul Glod, comuna Strâmtura, Județul Maramureș - d. 8 octombrie 2000, București), a fost un folclorist și etnolog român, renumit cercetător al culturilor din sud-estul Europei, laureat al premiului Herder (1967), membru al Academiei Române (2000).
Mihai Pop provenea dintr-o străveche familie de nemeși maramureșeni, iar tatăl său a fost preot. A fot absolvent la Colegiului National “Dragos Voda” din Sighetu Marmatiei. A urmat studii universitare de literatură și filozofie la București (1925 – 1929), studii de specializare în slavistică (1929-1934) la Praga, Bonn, Varșovia, doctor în filologie al universității din Bratislava, doctor docent în științe filologice al Universității din București, asistent universitar (1936-1939) la catedra de literatură română a Universității din București condusă de Dumitru Caracostea; membru al grupului de cercetări sociologice, la Institutul Social Român, condus de Dimitrie Gusti (1929-1936).

În anii celui de-al Doilea Război Mondial (1941–1944) a fost numit atașat cultural la ambasada română din Bratislava. Îndepărtat din învățământ în 1948, Mihai Pop s-a ocupat, începând cu anul 1949, de organizarea Institutului de Folclor din București, mai întâi în calitate de coordonator al activității știintifice (1949-1954), apoi ca director adjunct (1954-1965) și ulterior ca director (1965-1974).

A revenit la catedră în anul 1957, fiind conferențiar (1957-1962) și apoi profesor de folclor (1962-1975) la Facultatea de limba și literatura română a Universității din București, șef al catedrei de literatură română veche și folclor de la aceeași facultate (1968-1972).

In anul 1975 s-a retras la pensie, rămânând profesor consultant la Catedra de Etnologie și Folclor a Universității din București.

A mai deținut și funcțiile de președinte al Societății Internaționale de Etnologie și Folclor (1971), de președinte al societăților de etnologie din Paris și New York, pe cea de membru al Academiei Americane de Știinte Sociale, precum și al altor numeroase societăți știintifice străine.

A fost profesor invitat la mari universități: Marburg (Germania), Berkeley și Ann Arbor (SUA), Paris (Franța).

In anul 1995 a fost declarat Cetatean de onoare a municipiului Sighetu Marmatiei , ca semn al recunoasterii meritelor sale culturale si a sprijinului acordat Maramuresului.

Mihai Pop este primul român care a primit, în anul 1967, premiul internațional "Johann Gottfried Herder".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și