A nins necontenit iar stratul gros de zapada format pe sosea s-a dovedit a fi un adevarat obstacol pentru soferi. S-a mers in coloana si nici macar masinile echipate cu lanturi nu s-au putut deplasa mai usor. Toti au asteptat pana cand autoritatile au intervenit, iar circulatia a fost reluata.

In mai putin de doua ore dupa ce codul galben de ninsoare si vant a intrat in vigoare, circulatia in Pasul Tihuta a incremenit pret de un ceas. Din cauza stratului gros de zapada, soferii nu au mai putut inainta si au fost nevoiti sa se opreasca din drum, iar doua tiruri inmatriculate in Polonia au derapat.

"Am stat patru ore in panta patinand. Treceau sararitele, dar se astupa, ningea foarte tare si nu am putut sa urc. Am rupt lanturi, am rupt tot" a povestit un sofer.

Cum cauciucurile de iarna si lanturile nu i-au prea ajutat pe soferi, singura salvare a fost interventia autoritatilor.
"E foarte greu de inlaturat. S-a lipit de drum. A nins intr-o jumatate de ora aproximativ 10 cm", a declarat seful Sectiei Drumuri Nationale Bistrita-Nasaud.

In cele din urma, soferii si-au putut continua drumul."Circulatia autovehiculelor se desfasoara greoi datorita viscolului puternic si a ninsorii abundente", au explicat politistii din Bistrita.

Tot din cauza zapezii, mai multe scoli si gradinite din judetul Maramures au fost inchise, asa ca sute de copii vor sta astazi acasa.

Sase unitati de invatamant din Cavnic au fost inchise din cauza ninsorilor abundente. Decizia de suspendare a cursurilor, pentru ziua de astazi, 12 ianuarie, a fost luata duminica dupa-amiaza, in cadrul Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta.

Primarul Alexandru Dragos a declarat ca sunt inchise atat Colegiul Economic “Pintea Viteazul”, cat si doua scoli gimnaziale, doua gradinite si un camin pentru copii.

“In momentul de fata sunt inchise sase unitati, respectiv liceul, doua scoli, doua gradinite si un camin. La noi, ieri, codul galben a inceput de la ora 11.00, cu ninsori abundente, care au continuat pana seara tarziu. Duminica dupa-amiaza s-a intalnit Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta, unde printre alte masuri pe care le-am discutat si le-am luat a fost si aceasta masura de inchidere pentru o zi a orelor, de suspendare a cursurilor”, a declarat Alexandru Dragos.
Edilul din Cavnic a marturisit ca ninsoarea abundenta a facut, practic, imposibila deszapezirea intregului oras.

“Acest lucru s-a datorat faptului ca zapada abudenta ne-a impiedicat sa facem, cu cele sase utilaje pe care le avem, o deszapezire normala, asa cum am facut pana acum in orasul Cavnic. Tocmai de aceea s-a luat masura suspendarii orelor”, a adaugat Alexandru Dragos.

Chiar daca si astazi la Cavnic ninge in continuare, primarul spune ca cei mici vor reveni in scoli si gradinite incepand de maine.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și