Orbach a fost arestat împreună cu alt cetăţean american în România, în februarie 2011, pentru organizarea unei vânzări de rachete de tip sol-aer cu ghidaj termic şi altor arme în valoare totală de 25 de milioane de dolari. Rachetele urmau să fie folosite de talibani împotriva forţelor NATO din Afganistan, relatează revista Time în ediţia online.

Potrivit site-ului Jerusalem Post, Orbach, un imigrant israelian în Statele Unite, şi Alwar Pouryan, celălalt cetăţean american arestat în România, un fost translator al forţelor americane, au fost condamnaţi în aprilie, între altele, pentru susţinerea materială a terorismului.

Cei doi fac parte dintr-un grup de şapte persoane inculpate în 2011, în urma unei investigaţii sub acoperire efectuate de Administraţia americană antidrog (DEA) în vestul Africii. Judecătorul federal Naomi Reice Buchwald, care l-a condamnat miercuri pe Orbach, l-a condamnat în septembrie pe Pouryan la 25 de ani de închisoare.

În cursul unor întâlniri cu o sursă DEA sub acoperire în Africa, Ucraina şi România, începând din 2010, Pouryan şi Orbach s-au angajat să furnizeze sursei DEA, care s-a dat drept un reprezentant al talibanilor, armament, muniţie şi antrenament în valoare de 25 de milioane de dolari.

În cursul întâlnirilor, cei doi, care locuiau la Highland Park, în Illinois, au discutat despre preţ, antrenamentul şi specificaţiile armamentului oferit, inclusiv rachete de tip sol-aer, de tip antitanc, lansatoare de grenade şi mitraliere de tip M-16, potrivit procuraturii. Ei au fost arestaţi de autorităţile române, în coordonare cu DEA, în februarie 2011, potrivit aceleiaşi surse.

"Sentinţa de astăzi (miercuri) ne oferă asigurări că Oded Orbach va plăti (...), ştiind că armele urmau să fie folosite împotriva Statelor Unite", a declarat procurorul din Manhattan Preet Bharara, citat într-un comunicat emis miercuri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și