Judecătoria Sectorului 5 a confirmat redeschiderea urmăririi penale de PÎCCJ într-o cauză în care este vizat fostul președinte Traian Băsescu pentru restituiri de imobile.

Instanța a admis, în 27 aprilie, cererea Parchetului General, a constatat legalitatea și temeinicia ordonanței din 30 martie 2015 a PÎCCJ și a confirmat redeschiderea urmăririi penale sub aspectul infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Dosarul este format în urma plângerii Ioanei Preda împotriva lui Traian Băsescu. Potrivit unor surse judiciare, femeia îl acuză de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, pentru că, în calitate de primar al Capitalei, în 2003, ar fi emis nefondat trei dispoziții de restituire în natură a unor imobile.

Inițial, cauza a fost la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, însă a fost preluată de PÎCCJ, care în 2010 a dispus neînceperea urmăririi penale.

De asemenea, PÎCCJ a cerut instanței confirmarea redeschiderii urmăririi penale într-un alt dosar în care este vizat Traian Băsescu, la plângerea lui Corneliu Vadim Tudor, privind răpirea jurnaliștilor în Irak. În acest caz, Judecătoria Sectorului 5 are termen de judecată în 13 mai.

Traian Băsescu şi Vasile Blaga s-ar putea alege cu un nou dosar penal

În timpul mandatului lui Traian Băsescu la Primăria Capitalei, 66 de case au fost retrocedate într-o singură zi unei singure persoane. S-a întâmplat în anul 2003.

Nicholas Jordan, un român care a obţinut cetăţenie americană, a pretins că este fiul unui fost senator din perioada interbelică, ce ar fi deţinut toate casele donate ulterior statului român. El a devenit brusc beneficiarul uriaşei averi din apropierea centrului Capitalei: mai multe case vechi construite de către un fost politician, Iordache Minciulescu, în perioada interbelică. Chiriaşii spun că locuiesc de zeci de ani în aceste case. Le-au primit în chirie după ce Minciulescu le-ar fi donat statului român. Situația s-a schimbat însă radical în 2003, când la uşa lor a venit Nicholas Jordan. Acesta pretindea că e Nicolae Minciulescu, moştenitorul familiei care a deţinut casele.

Oamenii spun că Traian Băsescu, primarul Capitalei de la acea vreme, ar fi semnat retrocedările fără a i se face dovada că Nicholas Jordan era cu adevărat cine se pretindea. În pericol să fie aruncați în stradă, aceștia au cercetat documentele și au descoperit mai multe nereguli. Mulți au făcut demersuri pentru a cumpăra casele, însă nu au reușit din cauza situaţiei încurcate a proprietăţii imobilelor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și