Cea mai tristă aniversare pentru fostul președinte al României. În ziua în care Traian Băsescu ar fi trebuit să petreacă alături de familie și de prieteni, acesta se pregătește pentru procesul în care este acuzat că a colaborat cu Securitatea.

Pe 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea CNSAS şi a decis că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au avut nevoie de nouă luni pentru a motiva această decizie. În iunie 2020, sentința a fost atacată, iar dosarul a ajuns la Instanţa supremă.

Documentele din arhiva Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securității (C.N.S.A.S.) arată că Traian Băsescu, care ar fi avut pseudonimul „Petrov”, a fost instruit să își urmărească îndeaproape colegii, notează Grupul de Investigații Politice.

„Astfel, într-o Notă dată la Securitate în 7 decembrie 1972, Băsescu și-a turnat un coleg pentru că a vândut un ceas și două perechi de butoni pe care le avea de la un cetățean străin. Potrivit documentelor Securității, Băsescu a dat nota „ca urmare a sarcinii primite de colaborator de a ne semnala aspecte negative constatate în cadrul Institutului de Marină.” În urma notei sale, Petrov a fost pus de căpitanul de Securitate din rețeaua căruia făcea parte să „semnaleze și în viitor astfel de aspecte”, „să urmărească dacă numitul Daraban Constantin se ocupă cu activitatea de contrabandă”, „să discute cu Daraban C., despre relațiile dintre el și cetățeanul străin”, arată Grupul de Investigații Politice.

Potrivit Ştiripesurse, Traian Băsescu a dat informații și prin intermediul unui rezident, un colaborator al Securității, care păstra legătura dintre ofițer și informatorii din rețea. O astfel de notă semnată de Petrov a fost dată pentru a-i turna pe colegii care jucau poker.

Camera Deputaților a decis că drepturile acordate persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român să fie retrase în cazul în care se dovedeşte că aceştia au avut calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii. Drept urmare, Traian Băsescu care acum este europarlamentar poate pierde absolut tot.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și