"Trei dintre persoane sunt din Maramureş, în vreme ce a patra este din Mureş. Audierile continuă. Ulterior, se vor lua şi alte măsuri legale", a precizat Delia Adomnicăi.

Potrivit procurorilor, acuzaţiile sunt de înşelăciune, fraudă informatică, fals informatic, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi merg până la evaziune fiscală şi spălare de bani. Până la acest moment, nu se ştie dacă cei patru reţinuţi vor fi sau nu arestaţi preventiv. Cert este faptul că oamenii legii au găsit la persoanele percheziţionate sume mari de bani, respectiv aproximativ 100.000 euro, 100.000 dolari şi 500.000 lei, suspiciunea fiind că bani ar fi provenit din tranzacţii ilegale.

Ce acuzaţii li se aduc

Totul a început în dimineaţa zilei de luni, 31 martie, atunci când poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Maramureş, Cluj, Bihor, Ilfov şi procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Maramureş au efectuat 29 percheziţii la locuinţele unor persoane suspecte că ar fi constituit o grupare infracţională. Scopul acesteia era efectuare unor tranzacţii comerciale ilicite, în vederea prejudicierii bugetului de stat al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, folosind firme interpuse care în realitate nu există şi nu desfăşoară activitate comercială. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2012 – 2013, membrii grupării ar fi decontat mai multe tranzacţii fictive, iar, în vederea disimulării provenienţei reale a sumelor, ar fi creat circuite comerciale fictive, prin interpunerea unor firme fantomă, cu sediul în Bucureşti şi în judeţul Bihor. Tranzacţiile comerciale efectuate ar fi constat atât în achiziţii, cât şi în livrări reciproce de produse farmaceutice, acestea având rolul de a crea mecanismul de spălare a banilor proveniţi din prejudicierea bugetului de stat, care erau împărţiţi între membrii grupării.

Audierile vor continua

14 persoane au fost conduse la audieri în cursul zilei de luni. În urma audierilor, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Maramureş au dispus reţinerea pentru 24 ore a patru persoane. Cele patru persoane sunt administratori ale unor societăţi cu profil farmaceutic, trei fiind din Maramureş. Conform anchetatorilor, audierile vor continua toată săptămâna. Suspiciunea oamenilor legii este că din gruparea infracţională fac parte şi medici, motiv pentru care mai multe persoane au fost, de asemenea, audiate, în urma percheziţiilor la cabinetele în care îşi desfăşoară activitatea. Trebuie spus că cei cinci medici din cadrul Spitalului Judeţean audiaţi la sediul DIICOT Maramureş au fost lăsaţi să plece după ce au dat declaraţii.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și