Peste treizeci de carti, in trei exemplare, publicate in perioada octombrie 2013 – septembrie 2014 au fost trimise la Centrul Cultural Sighetu Marmatiei.

Festivalul International de Poezie a pornit in urma cu peste patru decenii, avand o evolutie constanta, de la festival judetean, interjudetean, national in anul 1980 si international din anul 1992. Presedintii juriului si Festivalului intre 1973-2013 au fost Gheorghe Chivu, Laurentiu Ulici (22 de ani), Radu Saplacan, Cassian Maria Spiridon, Ion Muresan, Adrian Popescu si, din 2007, Gheorghe Grigurcu. Din 1979, se organizeaza la Desesti „Serile de Poezie „Nichita Stanescu” , din 2000 se acorda si Marele Premiu” Nichita Stanescu” al Serilor de poezie de la Desesti.

La Festivalul de poezie de la Sighetu Marmatiei au fost prezenti poeti importanti din Romania, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Cehia, Slovacia,Germania, SUA, Elvetia, Irak. In acest an vor fi prezenti scriitori din Israel: Moshe Itzaki, Paul Farkas, Miron Kiropol, Sebastian Reichmann, Irene Farkas; din Romania: Ana Blandiana, Gheorghe Grigurcu, Ion Grosan, Dumitru D. Silitra, Adrian Parvu, Paul Vinicius, Lucian Vasiliu, Radu Tuculescu, Ioan Pavel Azap, Ion Muresan, Gabriel Cojocaru, George Vulturescu, Ducu Hotima, Cassian Maria Spiridon, Daniel Corbu,Vasile Gogea, Gheorghe Parja, Nicolae Scheianu, Lucian Perta, Igor Ursenco.

Dupa deschiderea festiva, poetii se vor intalni cu reprezentantii tinerei generatii din liceele din muncipiu. Poetii din Israel vor sustine un recital de poezie la sediul Centrului Cultural.

Vasile Gogea, Daniel Corbu, Paul Vinicius si Lucian Perta isi vor lansa noile carti iesite de sub tipar anul acesta. Partea artistica-muzicala va fi sustinuta de: Carmen Trifoi, Mark Sebastian Mesaros, Anca-Maria Cornestean.

Festivalul de la Sighet este considerat in mediile literare ca singurul care a evitat orice compromis cu ideologia politica a vremurilor, prestigiul poetic al Festivalului sighetean a fost posibil gratie prestigiului sau moral.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet