Pentru a evita rasucirea feliilor de muschi sau cotlete prea subtiri atunci cand sunt pregatite (pe teflon sau la gratar), taiati portiunile cu grasime prin mici crestaturi.

Pentru a taia mai usor carnea cruda in felii subtiri, fie pentru fripturi, snitele sau specialitati, tineti bucata de carne la congelator cca. 30 de minute si abea apoi taiati-o.

Carnea de vita -muschi sau ceafa- se poate prepara in interval de 2 zile de la cumparare, carnea de ffriptura se poate pastra 4 zile la frigider, iar cea pentru gatit o saptamana. Evidenta, atunci cand carnea pentru gatit este ceva mai batrana, timpul de fierbere este mai mare.

Pentru a verifica daca carnea este patrunsa, apasati pe ea: ce foarte moale va lasa sange, cea potrivit gatita va lasa putin suc, iar cea bine patrunsa va fi tare, aproape uscata.

Daca doriti sa marinati carnea este bine sa o faceti in pungi de plastic, vase de sticla bine acoperite sau in vase din otel inoxidabil. majoritatea produselor pentru marinat contin acizi care reactioneaza in contact cu metalul si altereaza aroma si gustul mancarurilor.

Pentru a indeparta grasimea de pe carne, taiati portiunile grase cu un cutit bine ascutit, apoi fierbeti, puneti la cuptor sau la gratar, carnea sustinuta de un gratar mai mic, astfel incat si restul de grasime sa se scurga in procesul gatitului.

Cand cumparati carne de porc, e bine sa alegeti numai acele bucati de culoare roz-pal sau roz si ale caror portiuni de grasime sunt aproape albe si destul de tari la atingere.

Folositi resturile de sosuri, pentru paste fainoase, cartofi la cuptor sau orez.

Taiati carnea -de orice fel- pe un tocator de lemn care sa aiba si santulete de scurgere a lichidului. Nu este recomandata taierea carnii pe farfurii, din cauza greutatii procesului, si a faptului ca puteti tocii cutitul.

Daca doriti antricoate de porc gatite mai in sange, le puteti introduce la cuptor, intr-o tava mai inalta, in care sa puteti turna si putin lapte-sosul este delicios.

In cazul in care cumparati carne de porc gata ambalata, apasati mai intai pachetul- cu cat este mai tare, cu atat are mai putina grasime.

Pentru a folosi restul de carne ramas (de la fripura sau ceafa), taiati carnea deja pregatita in cubulete mici, amestecati-le cu oua fierte si cu un sos alb. Le puteti orna cu pesmet sau crutoane si lasati preparatul sa se rumeneasca la cuptor iar sosul devine mai gros.

Pentru carnea tocata exista intotdeauna trucuri de a preparatul pentru chiftele sau sarmale. Pe de alta parte, carnea tocata, deja pregatita cu ingredientele necesare, poate fi pastrata la congelator, intr-un ambalaj de plastic, pana la o luna.

Pentru a taia mai usor carnea -de orice fel- dupa pregatire, lasati-o la temperatura camerei cateva minute, dupa ce ati scos-o de la cuptor.

Citește și