Acuzațiile lui Trump au fost făcute în contextul în care presa americană relatează că administrația de la Washington ia în considerare luarea unor măsuri punitive împotriva organizației mondiale, printre care tăierea fondurilor și chiar crearea unei instituții alternative, scrie G4media.ro

„Cred că știau,” a declarat președintele Trump în cadrul conferinței de presă de vineri a grupului de lucru pentru combaterea coronavirusului, sugerând că OMS era conștientă că regimul de la Beijing nu spunea adevărul cu privire la rata infecțiilor cu COVID-19 din țara comunistă. „Dar nu au vrut să spună lumii. Și vom desluși această chestiune”.

Trump a precizat că organizația internațională de sănătate publică va rămâne o țintă principală în zilele următoare. „Vom vorbi despre OMS săptămâna viitoare în mare detaliu. Nu am vrut să o fac astăzi, în Vinerea Mare. Nu am vrut să o fac înainte de Paști și, de asemenea, nu am vrut să o fac înainte să avem toate faptele,” a spus liderul american.

Declarațiile de vineri ale președintelui Statelor Unite au fost făcute la finalul unei săptămâni în cursul căreia Trump a învinovățit în mod repetat OMS că a gestionat în mod necorespunzător pandemia de coronavirus. Marți, liderul de la Casa Albă a spus că OMS a fost „foarte părtinitoare față de China”, potrivit France24.

Trump a afirmat că vrea să pună capăt finanțării americane către OMS. Statele Unite au contribuit cu 893 milioane de dolari la OMS pentru perioada de finanțare actuală de doi ani, în timp ce cea mai recentă contribuție a Chinei a fost de 86 de milioane de dolari, potrivit FoxNews. „Le plătim de 10 ori mai mult decât China,” a spus președintele. „Și sunt foarte, foarte concentrați pe China”.

Sursa iritării lui Trump pare a fi faptul că OMS nu a susținut restricția sa de călătorie impusă pasagerilor care călătoreau din China spre Statele Unite, pe care a implementat-o la 31 ianuarie. Cu patru zile înainte de aceasta, OMS a emis o recomandare împotriva „restricțiilor inutile de trafic internațional”.

Citește mai mult pe G$media.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet