“Turistii au fost gasiti, sunt in conditii fizice bune atat adultii cat si cei doi minori iar acum sunt evacuati din zona de salvatori. Masina a ramas in acelasi loc, impotmolita urmand ca ei sa se descurce si sa o recupereze probabil cu o firma specializata. Actiune incheiata cu succes ! Felicitari colegilor de la formatia Salvamont Viseu ca ehipa de prim raspuns si multumiri tuturor celor implicati (jandarmi si politie )pentru rezolvarea cu succes a interventiei”, a spus Dan Benga, șeful Salvamont Maramureș.

IJJ Maramureș:

Ieri, în jurul orelor 19:15, la Inspectoratul de Jandarmi Județean Maramureș s-a primit apel SNUAU 112 pentru căutarea unor turişti polonezi, cărora li s-a defectat autoturismul în zona forestieră de pe raza comunei Bogdan Vodă. În acest sens, doi jandarmi montani de la Vișeu de Sus au început deplasarea spre acea zonă, concomitent cu subofiţeri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş şi un echipaj din cadrul serviciului Salvamont Vişeu de Sus. În jurul orelor 21:30, salvatorii au ajuns la fața locului unde au găsit un grup de turiști format din patru membri, un bărbat, o femeie, un adolescent şi o fetiţă, care stăteau lângă un foc aprins iar maşina lor era împotmolită în noroi. Turiştii nu au necesitat îngrijiri medicale. Două persoane au fost îmbarcate în autoturismul jandarmilor iar celelalte două în autoturismul pompierilor iar apoi s-a început deplasarea către localitatea Bogdan Vodă unde turiştii au fost cazaţi în siguranţă la o pensiune.

Pentru turiştii care vor să-şi petreacă vacanţa în zonele montane ale judeţului Maramureş jandarmii montani maramureşeni fac câteva recomandări: înainte de a pleca în zona montană, informaţi-vă asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, stării vremii, condiţiilor climatice locale; plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim-ajutor şi nu riscaţi să plecaţi singuri la drum; alegeţi traseele în funcţie de pregătirea tehnică, fizică şi psihică a celui mai slab din grup; folosiţi numai traseele marcate, urmăriţi marcajele de pe traseu; în cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană; apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi respectaţi indicaţiile acestora.

Să solicitaţi sprijinul jandarmilor montani apelând numărul unic de urgenţă 112, specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și