Turkmenistan este una dintre cele 21 de ţări din lume care nu au raportat până acum cazuri de coronavirus.

Mass media controlate de stat nu mai au voie să scrie cuvântul „coronavirus” și nici să relateze despre acest subiect. Toate broşurile de sănătate din şcoli sau de la locuri de muncă au fost modificate fără ca pericolul reprezentat de epidemia globală a noului coronavirus să apară în ele.

Informaţia a fost publicată de site-ul Turkmenistan Chronicle, una din puţinele surse independente de ştiri, publicaţie al cărei site este blocat de la accesare pe teritorul ţării.

Astfel, oamenii din Turkmenistan care poartă măşti şi vorbesc despre coronavirus în locurile publice riscă să fie arestaţi de poliţia îmbrăcată în haine civile, potrivit Radio Europa Liberă, citat de Mediafax.

„Autorităţile din Turkmenistan şi-au confirmat reputaţia prin adoptarea unor măsuri extreme pentru eradicarea informaţiilor despre coronavirus. Dar negarea informaţiei nu doar că pune în pericol cetăţenii , dar şi întăreşte regimul autoritar impus de preşedintele Gurbanguly Berdimuhammedov. Cerem comunităţii internaţionale să reacţioneze şi să-i ceară socoteală pentru înălcarea drepturilor omului”, e mesjul transmis de Jeanne Cavelier, şefa Radio Europa Liberă pentru Europa de Est şi Asia centrală.

Cetăţenii din Turkmenistan au acces doar la informaţii cenzurate despre coronavirus, iar oficial nu există cazuri de persoane infectate în toată ţara, asta în condiţiile în care unul dintre vecini este Iran, una din țările grav afectate.

Preşedintele turkmen, cunoscut ca "Părintele protector", a ordonat pe 13 martie ca toate spaţiile publice să fie dezinfectate cu o plantă tradiţională numita harmala, ca măsură de prevenţie.

Turkmenistan e una din cele mai închise ţări din lume, guvernul controlează mass media şi îi persecută pe cei care colaborează clandestin cu presa străină. Internetul este greu accesibil, de obicei doar în cafenele, în schimbul actelor de identitate, dar şi foarte cenzurat.

Cu o populaţie de 5,6 milioane de oameni, Turkmenistan e una din cele mai mici ţări din Asia. Ea şi-a câştigat independenţa în 1991, după destrămarea Uniunii Sovietice, iar din 2007 este condusă de Gurbanguly Berdimuhamedov. Potrivit Human Rights Watch, Turkmenistan este „una din cele mai reprimate ţări din lume. Ţara este practic închisă pentru control independent, media şi libertăţile religioase sunt supuse unor restricţii draconice, iar activiştii şi apărătorii drepturilor omului simt constant represaliile guvernului”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și