Hidratarea este esențială atât când copilul tușește, cât și în orice viroză. Medicii nu recomandă însă limonadă sau alt suc de citrice, pentru că sunt acide. Puteţi doar să adăugaţi câteva picături de lămâie în ceai, pentru aportul de vitamina C.

Dr. Nicoleta Chiriţă, medic pediatru: "Ceaiurile călduțe înainte de somn sunt binevenite, mierea după vârstă de 1 an poate calmă o tușe faringiană, de gât, cu secreții, cu mucozităţi, la copiii mărișori".

Sfaturi pentru crizele nocturne de tuse
Pentru că tusea se întețește de obicei noaptea, iată câteva sfaturi pentru a preveni crizele nocturne.

Dr. Nicoleta Chiriţă, medic pediatru: "Noaptea să nu crească temperatura în camera, să îi ridice într-o poziție de plan înclinat, undeva la 30 de grade, semişezând, cu capul ușor în hiperextensie și să folosim acea manevră de clătire a năsucului cu ser fiziologic, cu dezobstrucţie, pentru că de multe ori e o tuse iritativă, dezobstrubţionăm nasul înainte de somn și poziția aceasta ridicată".

Tratarea corectă a tusei la copii
Asta înseamnă că în momentul în care copilul doarme, secrețiile din nas ajung și rămân în gât, iar astfel îl irită. Nu le dați copiilor siropuri sau medicamente antitusive, ci expectorante.

Dr. Nicoleta Chiriţă, medic pediatru: "Antitusivele le preferăm în urmă unui consult, să ne convingem că într-adevăr este o tușe uscată, seacă, copilul nu are secreții, nu are mucozitati și undeva după vârstă de 4 ani".

Ce boli poate ascunde tusea persistentă
Un consult este necesar și dacă tusea durează mai mult de 7-10 zile ori dacă se agravează, în loc să se amelioreze.

Dr. Angela Minulescu, medic pediatru: "O tuse persistentă poate avea foarte multe cauze, poate avea cauze din sfera ORL, putem să avem rinoadenoidita care întreține niște secreții la nivelul foselor nazale, ele sunt iritative și atunci copilul tușește. De asemenea, poate să însemne o bronșită astmatiformă, o tuberculoză sau o altă boală pulmonară cronică".

Foarte important este și că cel mic să sufle nasul. Învățați-l cât mai devreme, cu răbdare și mai ales prin exemplul propriu. Vă pot ajută și poveștile - copiilor le place să își imite eroii preferați.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet