"În scopul de a menține un echilibru între consum și generarea de energie electrică în Sistemul integrat energetic al Ucrainei și de a evita penele de curent pentru consumatorii (interni), Ministerul ucrainean al Energiei și Combustibilului a decis suspendarea temporară a exportului de energie electrică în Republica Moldova și Belarus", se menționează într-un comunicat al ministerului.

Decizia privind sistarea exportului de curent electric către Belarus a fost luată de Kiev încă la 29 septembrie 2014. Tot din septembrie, Ucraina a redus cu 50% livrările de energie electrică în Republica Moldova.

Iuri Prodan, care ocupa la acea vreme funcția de ministru al energiei al Ucrainei, avertizase atunci că o suspendare completă a livrărilor de energie electrică în Republica Moldova ar putea priva în totalitate de curent electric regiunea Odesa (sudul Ucrainei), deoarece cele două sisteme energetice sunt interconectate.

Ucraina se confruntă în ultimul timp cu o penurie de cărbune pentru centralele sale electrice, după pierderea bazinului de huilă din estul țării și a minelor sale din Donbas, unele dintre acestea au fost distruse în bombardamente, în timp ce altele se află sub controlul rebelilor proruși.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și