„Am început testele cu o rachetă de fabricație ucraineană și lansarea de astăzi (marți) a arătat că racheta a realizat în totalitate obiectivul planificat și a lovit exact ținta planificată”, a declarat Oleksandr Turcinov în comunicatul menționat, subliniind că, spre deosebire de proiectilul rus de același tip, racheta ucraineană este „controlabilă”, ceea ce o face mai eficientă.

„În fața industriei noastre militare, a oamenilor noștri de știință și constructorilor noștri a fost pusă sarcina de a asigura producția de rachete ucrainene fără a recurge la componente fabricate în Federația Rusă”, a spus Turcinov, adăugând că „acest obiectiv a fost atins”.

Dar acesta nu este singurul program de rachete dezvoltat de industria militară a Ucrainei și oameni de știință din domeniu, a subliniat șeful SNBO. „Pregătim pentru utilizare rachete puternice și eficiente, care vor proteja într-un mod fiabil țara noastră”, a mai spus Turcinov, indicând că refacerea „scutului de rachete” al Ucrainei reprezintă „una dintre prioritățile” Kievului în domeniul apărării și securității.

Potrivit unor experți ruși, ar putea fi vorba de proiectele „Grom” și „Korșun” ale biroului de construcții de rachete „Iujnoe” din Dnepropetrovsk. Conform acestora, „Korșun” ( CJ-10) ar fi o rachetă de croazieră supersonică, de fapt o clonă ucraineană a rachetei sovietice X-55.

În urma Memorandumului de la Budapesta — semnat la 5 decembrie 1994 în capitala Ungariei de Ucraina, SUA, Marea Britanie și Rusia — Kievul a renunțat la arsenalul său nuclear, în schimbul unor garanții de securitate și a independenței sale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet