Aproximativ 2.000 de insurgenți proruși au părăsit la sfârșitul săptămânii trecute orașele Slaviansk și Kramatorsk, bastioane ale separatiștilor în nordul regiunii Donețk (est), retrăgându-se la Donețk — centru administrativ al regiunii omonime — și Gorlovka.

Trupele ucrainene au ocupat orașele din nordul regiunii Donețk și își continuă ofensiva în sudul acestei regiuni.

Potrivit ministrului apărării, armata a aflat în ultimul moment despre coloana rebelilor. Aceasta a fost destul de lungă și mulți dintre ei au reușit să se replieze în sud.

„Consider că nucleul coloanei rebelilor, constituit din mai mult de zece arme grele, a fost neutralizat”, a declarat ministrul Gheletei într-un interviu acordat postului de televiziune ucrainean TSN.

Un consilier al așa-numitului ministru al apărării al „Republicii Populare Donețk”, Igor Druzi, a explicat pentru Ria Novosti că o parte din vehiculele care au părăsit Slavianskul nu a respectat „maskirovka”, adică au neglijat regulile de camuflaj și au ieșit din oraș cu farurile aprinse, astfel fiind detectate de armata ucraineană.

Ca urmare a acestei neglijențe, coada coloanei rebelilor a făcut obiectul unui atac cu lansatoare de rachete Grad ale armatei ucrainene, a indicat el, adăugând că sunt răniți printre rudele insurgenților, care se retrag împreună cu aceștia de teama represaliilor.

Ulterior, armata ucraineană a preluat controlul asupra orașelor Artemovsk și Drujkovka, din aceeași regiune.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a ordonat să înceapă reconstrucția infrastructurii distruse în urma luptelor și asigurarea locuitorilor cu apă potabilă și alimente.

În același timp, armata ucraineană, care a preluat sâmbătă controlul asupra Slavianskului, i-a arestat pe toți polițiștii din oraș și i-a interpelat pe toți bărbații sub 35 de ani, a declarat duminică Oleg Țariov, așa-numitul președinte al Novorossia (nume dat regiunilor secesioniste Donețk și Lugansk).

„În cursul nopții trecute (de sâmbătă spre duminică) toți agenții de poliție au fost arestați. Ei (militarii ucraineni) i-au interpelat pe toți bărbații între 25 și 35 de ani, fără a verifica dacă au pus mâna pe arme sau nu”, a spus Țariov într-un interviu la postul de televiziune Rossia 24.

Perchezițiile sunt în curs de desfășurare, a mai indicat el, adăugând că militarii ucraineni încearcă să-i identifice pe cei care i-au ajutat pe răniți sau i-au sprijinit pe insurgenți.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și