"Trebuie să constatăm că a rămas foarte puțin timp pentru a organiza livrările de gaze din țările UE în Ucraina. Dacă nu vom putea rezolva rapid această problemă, putem prognoza repetarea "războiului gazului" din 2009 după același scenariu și cu aceleași consecințe, inclusiv cu întreruperea totală a livrărilor de gaz de către Federația Rusă înspre Occident", a semnalat ministrul ucrainean într-o scrisoare trimisă comisarului european pentru energie, Guenther Oettinger, potrivit ITAR-TASS.

Iuri Prodan a adăugat că noul preț pe care Ucraina trebuie să-l plătească de la 1 aprilie nu va mai include reducerea de 100 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi de gaze naturale, conform acordurilor de la Harkov. De menționat că această reducere era acordată Kievului în schimbul dreptului ca Flota rusă a Mării Negre să folosească baza navală de la Sevastopol, bază care, conform Moscovei, se află acum pe teritoriul rus după anexarea Crimeii.

În scrisoarea sa, ministrul ucrainean a amintit părții europene de declarațiile sale privind intenția de a acorda sprijin Kievului în problema asigurării livrărilor de gaz pentru Ucraina, în cazul în care Rusia va reduce sau va întrerupe livrările sale sau va crește semnificativ prețurile la gaz.

Cabinetul de miniștri de la Kiev se așteaptă ca, de la 1 aprilie, prețul pe care Ucraina ar trebui să-l plătească pentru gazele naturale rusești să crească la 480 de dolari pentru mia de metri cubi, de la 268,5 de dolari, prețul prevăzut până la sfârșitul lunii martie a.c..

Prin rețeaua de gazoducte a Ucrainei tranzitează circa 80% din exporturile de gaze rusești către Europa. În 2009, ca urmare a divergențelor energetice dintre Moscova și Kiev, a fost sistat transportul gazelor rusești către țările europene, care au fost astfel serios afectate. Această situație a determinat Rusia să studieze construirea de noi gazoducte, care să ocolească Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet