"Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate, doar atunci va exista un ”armistiţiu temporar”. Păstraţi-vă ipocrizia!", a reacţionat el într-un mesaj pe Twitter.

Într-un mesaj separat destinat presei, Podoliak a denunţat această încetare a focului ordonată cu puţin timp înainte de către preşedintele rus Vladimir Putin, calificând-o drept "un gest pur de propagandă".

"Rusia încearcă prin toate mijloacele să reducă cel puţin temporar intensitatea luptelor şi a loviturilor asupra centrelor sale logistice pentru a câştiga timp", consideră consilierul preşedinţiei ucrainene.

Responsabilul ucrainean l-a acuzat pe Putin că "nu are nici cea mai mică dorinţă de a pune capăt războiului" şi că încearcă "să-i convingă pe europeni să exercite presiune asupra Kievului" în vederea unor negocieri de pace, ceea ce Ucraina a refuzat de luni de zile.

"Prin ”negocieri” preşedintele rus Vladimir Putin înţelege recunoaşterea de către întreaga lume a dreptului Rusiei de a pune mâna pe teritorii străine în deplină impunitate şi de a comite crime de război", subliniază Mihailo Podoliak, citat de postul de televiziune ucrainean Kanal 24.

"Rusia (reprezentată de Putin) înţelege prin cuvântul ”negocieri” faptul de a-i propune Ucrainei şi lumii să-i recunoască ”dreptul de a ocupa teritorii străine” în absenţa oricăror consecinţe juridice pentru masacrele comise pe teritorii străine". Acest lucru este categoric inacceptabil", a insistat Podoliak.

"Nu este necesar să răspundem iniţiativelor deliberat manipulatoare ale conducerii ruse", a mai spus el.

La fel de categoric a fost şi secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov. "Ucraina nu va duce nicio negociere cu Rusia pentru un ”armistiţiu de Crăciun”. Statul agresor trebuie să părăsească teritoriul ţării noastre", a declarat Danilov, citat de RBC.ua.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a ordonat ministrului său al apărării să respecte un armistiţiu de 36 de ore în Ucraina în timpul sărbătorii ortodoxe de Crăciun, a anunţat joi Kremlinul, conform agenţiilor internaţionale de presă.

Potrivit ordinului dat de Putin, încetarea focului ar trebui să înceapă vineri la 12:00 (09:00 GMT) şi să se încheie la ora 24:00 a doua zi (21:00 GMT), cu ocazia Crăciunului sărbătorit atât de ruşi, cât şi de o mare parte a ortodocşilor ucraineni la 7 ianuarie, după calendarul iulian.

Această încetare a focului ar constitui primul armistiţiu cu caracter general de la începutul războiului, până acum fiind încheiate doar acorduri pentru armistiţii locale, precum cele pentru evacuarea civililor de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol (sud-est) în aprilie.

În cursul unei convorbiri telefonice joi cu Vladimir Putin, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îi propusese o "încetare unilaterală a focului" în sprijinul "apelurilor la pace şi a negocierilor între Moscova şi Kiev".

Putin afirmase iniţial că Rusia este dispusă la un "dialog serios" cu Ucraina, cu condiţia ca aceasta din urmă să se conformeze cererilor Moscovei şi să accepte "noile realităţi teritoriale" rezultate în urma invaziei ruse declanşate la 24 februarie, adică anexarea a patru regiuni ucrainene - Doneţk, Lugansk (est), Herson şi Zaporojie (sud) - în afară de Crimeea.

Preşedintele turc, care se erijează în mediator al conflictului, a discutat joi telefonic şi cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, fără a menţiona totuşi o cerere de "încetare unilaterală a focului".

Zelenski insistă asupra unei retrageri totale a forţelor ruse din ţara sa, inclusiv din Crimeea, înainte de orice dialog cu Moscova. În caz contrar, el promite să recupereze teritoriile ocupate prin forţă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și