Deși autoritățile ucrainene au reluat negocierile cu UE în vederea semnării Acordului de asociere — care trebuia să aibă loc la summitul Parteneriatului Estic de la sfârșitul lunii noiembrie de la Vilnius (Lituania) — oamenii continuă să protesteze, cerând acum demisia guvernului și a președintelui, precum și alegeri anticipate.

Cea mai mare concentrare de manifestanți se află în continuare în Piața Independenței din centrul Kievului. La ora actuală sunt în jur de 4.000 de persoane, se afirmă într-un comunicat al ministerului menționat.

Nu au fost semnalate încălcări grave ale ordinii publice în locurile de desfășurare a manifestanților, care și-au extins în urmă cu o zi baricadele pe bulevardul Kreșciatik.

În total, 1.900 de polițiști au fost mobilizați să asigure securitatea în capitala ucraineană în cursul nopții de joi spre vineri.

Începând cu 21 noiembrie, Ucraina se confruntă cu un val de proteste populare, declanșate de decizia guvernului de a suspenda procesul de asociere la UE.

În noaptea de marți spre miercuri, scutierii au împins manifestanții din Piața Independenței și au demontat baricadele ridicate de aceștia, însă a doua zi la locul acestora au fost ridicate altele noi, din scândurile băncilor de pe stradă, ghene de gunoi, anvelope și saci cu zăpadă, stropiți cu apă. Cea mai înaltă baricadă, care depășește 4 metri a fost ridicată pe strada Institutului.

Opoziția ucraineană și-a convocat simpatizanții la o amplă acțiune de protest la sfârșitul acestei săptămâni la Kiev. Pe fondul acestui anunț, presa apropiată Partidului Regiunilor (de guvernământ), al președintelui Viktor Ianukovici, informează vineri că o garnitură cu 20.000 de susținători ai președintelui din regiunea Donețk va porni spre Kiev. Și-au anunțat deplasarea la Kiev și simpatizanți ai partidului de la putere din Crimeea și alte orașe din sudul Ucrainei.

Comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Stefan Fule, a declarat joi că UE a convenit cu Ucraina cu privire la pregătirea unei "foi de parcurs" pentru implementarea Acordului de asociere și de liber schimb cu Uniunea Europeană.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și